Presedintele Bush incepe luni un turneu de o saptamana in Europa, cu vizite in Germania, Franta, Italia si Marea Britanie.

Dar prima etapa se va desfasura in Slovenia, tara care detine presedintia Uniunii Europene, si unde presedintele american va avea ultima sa intalnire la varf cu liderii Uniunii.

Putini se asteapta la rezultate spectaculoase la aceasta intalnire, dar ambasadorul Uniunii Europene la Washington, John Bruton a declarat ca s-ar putea realiza progrese intr-o chestiune care separa de mult cele doua parti, pozitia fata de combaterea incalzirii globale.

"Cred ca sporirea drastica a preturilor la statiile de benzina pentru americani schimba modul in care privesc ei chestiunile ecologice", spune ambasadorul UE la Washington.

"Cred ca Statele Unite evolueaza spre o noua baza legislativa in 2009, in urma careia isi va lua angajamente in chestiunea incalzirii globale, si asta ii va permite sa ceara si Chinei si Indiei sa isi ia astfel de angajamente, privind reducerea emisiilor de gaze care provoaca incalzirea globala", a spus John Bruton.

In Germania, Franta, Italia si Marea Britanie, el se va intalni pe rand cu liderii celor patru mari puteri europene, care cred cu totii in necesitatea de a se intari parteneriatul trans-atlantic.

Dar dupa cum transmite corespondenta BBC la Bruxelles, multi lideri europeni privesc deja la perioada post Bush.

America si Europa au dezacorduri majore in unele chestiuni, legate intre altele de liberalizarea comertului.
Si se anticipeaza ca liderii europeni vor exercita presiuni ca autoritatile americane sa permita tuturor cetatenilor Uniunii sa calatoreasca fara viza in Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.