Pentru prima oara in istoria Statelor Unite, o persoana de culoare va deveni candidat la presedintia Statelor Unite. Retelele de stiri americane transmit ca senatorul Barack Obama a atins pragul necesar in numarul de delegati la conventia de nominalizare, pentru a fi declarat candidatul partidului democrat.

Anuntandu-si victoria in fata suporterilor, Barack Obama a declarat ca a sosit vremea sa fie tradusa in viata schimbarea de care a vorbit in tot cursul campaniei.

"America, acesta este momentul. Momentul pentru a intoarce o pagina in ce priveste politica din trecut. A sosit vremea sa aducem noi idei si o noua energie in rezolvarea problemelor si sa dam o noua directie tarii pe care o iubim", a spus Barack Obama.

Barack Obama si-a tinut discursul victoriei in fata a 20 de mii de sustinatori, in Minessota, chiar in locul unde va avea loc conventia partidului republican.

Si s-a referit direct la candidatul republican John McCain, pe care l-a atacat spunand ca el va continua politica presedintelui Bush in Irak.

Din ultimele doua alegeri pentru desemnarea candidatului democrat la presedintie, senatorul Obama a castigat-o doar pe cea din statul Montana, fiind infrant de Hillary Clinton in statul Dakota de Sud.

Dar el a obtinut numarul necesar de delegati la conventia de nominalizare fiindca imediat dupa aceste alegeri si-au exprimat preferinta pentru el mai multi dintre asa-numitii super-delegati - oficialitati ale partidului care pot alege la conventie pe cine doresc, indiferent de votul popular.

Declarand cursa incheiata, Barack Obama i-a adus un omagiu rivalei sale.

"Hillary Clinton a creat istorie", a spus Barack Obama, "nu doar fiindca este prima femeie care a s-a angajat intr-o astfel de cursa, dar fiindca este un lider care a inspirat milioane de americani prin taria si curajul ei si devotamentul fata de cauzele pe care le sustine."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.