Intensa cursa pentru investitura democrata pentru Casa Alba se muta sambata din campanie intr-un hotel din Washington, unde oficialii din partid vor incerca sa ajunga la un compromis in legatura cu participarea statelor Michigan si Florida la Conventia ce va desemna candidatul, relateaza NewsIn.

Reuniunea de o zi a comitetului director al partidului va fi plina de dramatism, democratii incercand sa rezolve unul dintre ultimele obstacole pentru a transa cursa pentru investitura dintre Hillary Clinton si Barack Obama.

Treizeci de membri ai comitetului sunt convocati la Washington pentru a decide ce se va intampla cu statele Florida si Michigan, care si-au organizat primarele in ianuarie, incalcand consemnul forurilor nationale ale partidului. In consecinta, cele doua state sunt sanctionate neavand dreptul de a trimite niciun delegat la Conventia nationala a partidului, care il va alege oficial pe contracandidatul republicanului John McCain la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Aflata in cautare de argumente care sa-i justifice decizia de a ramane in cursa desi este mult devansata si ca numar de delegati si in ceea ce priveste votul popular, Clinton a castigat scrutinele din Florida si Michigan. Insa niciun candidat nu a facut campanie in cele doua state, iar numele lui Obama nici nu a figurat pe buletinele de vot din Michigan. Daca totusi cele doua victorii ar fi luate in calcul, Clinton ar putea revendica un avans la numarul de voturi, iar acest lucru i-ar putea atrage de partea sa pe superdelegati, cadre ale partidului care voteaza liber la Conventia nationala.

Clinton a ridicat miza, sprijinita de simpatizanti hotarati, care au anuntat ca vor manifesta sambata in jurul sediului Partidului Democrat. Ea cere nici mai mult nici mai putin decat luarea in calcul a scrutinelor din cele doua state.

In tabara lui Obama, atitudinea este una de deschidere rezervata. "Suntem deschisi unui rezultat care sa le acorde un anumit numar de delegati, este o concesie destul de mare", a subliniat miercuri directorul de campanie al lui Obama, David Plouffe. "Suntem dispusi la un compromis", a adaugat el, excluzand insa luarea in calcul ca atare a scrutinelor din ianuarie.

Mai multi democrati apropiati lui Obama au explicat ca sunt gata sa accepte recunoasterea a jumatate dintre delegatii alesi in ianuarie, ceea ce i-ar aduce lui Clinton aproape 90 de delegati, insuficienti pentru a recupera dezavantajul fata de Obama.

Tabara senatorului de Illinois a facut din sanctiunile aplicate celor doua state o problema de "echitate", Obama fiind sprijinit asupra acestui punct de presedintele partidului Howard Dean, care a subliniat ca "nu se pot schimba regulile jocului la sfarsitul meciului".
Insa Clinton invoca principiul fundamental al respectului dreptului de vot a 2,3 milioane de alegatori care si-au exprimat optiunea in cele doua state. In unele tari, "oamenii se preteaza la alegeri al caror rezultat este infirmat - ceea ce petrece in prezent in Zimbabwe", a spus ea saptamana trecuta, folosind o comparatie indrazneata.

In cazul in care reuniunea de sambata nu ajunge la un compromis acceptabil, disputa va fi trimisa unei alte comisii a partidului si va fi examinata in iulie sau chiar la Conventie, scenariu pe care democratii vor cu disperare sa il evite.

Obama se apropie de obtinerea investiturii si ar putea avea cei 2.026 de delegati de care are nevoie marti, cand au loc ultimele consultari, in Montana si Dakota de Sud. Daca delegatii din Florida si Michigan ar fi luati in calcul, numarul de delegati necesari pentru a obtine investitura ar creste la 2.210.
RealClearPolitics ii acorda fostei Prime Doamne un avantaj de aproximativ 30.000 de voturi, daca sunt luate in calcul Florida si Michigan. Pe de alta parte, Obama ar dispune de un avantaj de 80.000 de voturi daca sunt luate in calcul, pe langa rezultatele din cele doua state contestate, si estimarile de la caucusurile din Iowa, Nevada, Washington si Maine. Aceste patru state nu au oferit date oficiale privind participarea. Obama a castigat, insa, toate aceste caucasuri, cu exceptia celui din Nevada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.