"Daca primarul Moscovei a primit ceea ce a primit, de ce nu si Romania?", afirma stanga de la Kiev cu referire la interdictia impusa lui Iuri Lujkov

Liderul marcant al stangii de la Kiev, Volodimir Litvin, a cerut aplicarea de sanctiuni drastice din partea autoritatilor ucrainene la adresa Romaniei, pe fondul intensificarii retoricii nationalist-xenofobe de pe scena politica a fostei republici sovietice.

Controversatul politician ucrainean Volodimir Litvin, fost presedinte al Radei Supreme (parlamentul unicameral) de la Kiev, a criticat in termeni duri guvernul ucrainean pentru "prudenta" de care ar da dovada in relatiile cu Romania, din cauza pozitiei acesteia de membru al Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice, relateaza agentia de presa ucraineana ZIK. Vorbind la conventia anuala a Partidului Poporului, principala formatiune politica din cadrul Blocului electoral Litvin, desfasurata in orasul vest-ucrainean Lutk, fostul presedinte al Radei Supreme a acuzat Ministerul de Externe de la Kiev ca a ramas fara reactie, limitandu-se sa afirme ca "studiaza problema", dupa ce "presedintele roman a declarat ca sudul Ucrainei ar trebui sa apartina Moldovei". "Spuneti-mi, va rog, este aceasta o politica externa nationala? Sunt prudenti cu Romania pentru ca este in UE si in NATO", a adaugat politicianul extremist ucrainean. "Daca primarul Moscovei a primit ceea ce a primit, de ce nu si Romania?", s-a intrebat el retoric, facand aluzie la interdictia impusa la 12 mai lui Iuri Lujkov, un apropiat al lui Litvin, de a intra pe teritoriul Ucrainei, dupa ce acesta a revendicat orasul-port Sevastopol din Crimeea (sudul Ucrainei). Guvernul ucrainean este incapabil sa duca o politica externa echilibrata, iar criza politica din tara are un impact negativ asupra politicii interne si externe, a concluzionat Litvin.

Anterior, seful statului roman a declarat ca in Ucraina exista voci care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei". Totodata, chiar inaintea summitului NATO din aprilie, presedintele Basescu a afirmat ca politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina in 1997 si-au dat tara pe nerasuflate si au lasat interesul national dupa usa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.