Cinci state riverane Arcticii isi disputa controlul asupra resurselor minerale din Oceanul Arctic, pe fondul intensificarii unui nou Razboi Rece la Polul Sud.

Federatia Rusa si Norvegia au cerut Comisiei limitelor platoului continental a ONU extinderea zonelor economice din Oceanul Arctic, in conditiile in care Danemarca a invitat saptamana aceasta in Groenlanda reprezentanti americani, canadieni, rusi si norvegieni pentru a discuta revendicarile teritoriale ale acestor tari din regiunea arctica.

Cele cinci state vor incerca sa obtina avantaje teritoriale si economice in Arctica, un teritoriu ce ar putea ascunde mari rezerve de hidrocarburi, si care, odata cu topirea ghetarilor si schimbarile climatice din ultimele decenii, capata o noua dimensiune geostrategica, relateaza Reuters. Delegatii vor discuta problema delimitarii frontierelor maritime si a unor noi cai navigabile, pretentiile teritoriale ale statelor riverane vizand cu precadere zone din apropierea Groenlandei, teritoriu autonom in cadrul Regatului Danemarcei. "Trebuie sa ne rezolvam problemele pasnic, prin acorduri conforme cu legislatia internationala", a declarat ministrul danez de externe, Per Stig Moeller, care a avut initiativa acestei reuniuni, alaturi de seful guvernului local din Groenlanda, Hans Enoksen.

Conform agentiilor de presa, secretarul de stat american Condoleezza Rice, care trebuie sa participe la o importanta conferinta consacrata Irakului, la Stockholm, l-a lasat pe John Negroponte, numarul doi in Departamentul de Stat, sa conduca delegatia americana. Canada va fi reprezentata de ministrul Resurselor Naturale, Gary Lunn, iar Rusia si Norvegia de ministrii de Externe Serghei Lavrov, si respectiv Jonas Gahr Stoere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.