China a identificat circa 50 de "surse periculoase de radiatii" in urma cutremurului de saptamana trecuta, a declarat un oficial azi, care a subliniat insa ca situatia se afla sub control, relateaza NewsIn.

Wu Xiaoqing, viceministrul pentru mediu, a spus ca nu s-au inregistrat scurgeri accidentale de radiatii. "Treizeci si cinci dintre sursele de radiatie au fost reperate, iar gasirea altor 15 a fost confirmata, insa nu au fost deocamdata reperate", a spus Wu, intr-o conferinta de presa, la Beijing. "Trei sunt ingopate in daramaturi, iar alte 12 sunt situate in cladiri periculoase, unde fortele de interventie nu pot avea acces", a adaugat el. "In prezent, testele de la fata locului arata ca nu s-a produs inca, dar exista riscul unei eliberari accidentale de radiatii", a precizat el.

In zona afectata de seism se afla principalul laborator de cercetare pentru arme nucleare al Chinei, dar si alte situri secrete nucleare, dar nu exista centrale nucleare. La 11 zile de la cutremurul care a devastat regiunea Sichuan, sute de mii de militari, personal de salvare si localnici se concetreaza in prezent pe reconstructia regiunii. Bilantul actual este de mai mult de 55.000 de morti, insa se asteapta ca mai multe cadavre sa fie descoperite printre daramaturile oraselor si satelor distruse de cutremur.

Un oficial important a declarat ca Beijingul trebuie sa reconstruiasca in totalitate orase, sate, sa ofere locuinte milioanelor de sinistrati, activitati care ar putea dura trei ani. Unele orase din zona afectata de seism din sud-vestul tarii vor trebui sa fie construite in alta regiune, pentru ca terenul nu mai este sigur, potrivit oficialilor.

Sezonul ploios, care va incepe in urmatoarele saptamani, face ca aceste lucrari sa fie si mai urgente. Principala ingrijorare a Guvernului este ca replicile la seism si ploile ar putea provoca alte dezastre, inundatii si alunecari de terenuri.

"Lucrarile de reconstructie se confrunta cu probleme in regiune, unde cutremurul a zdruncinat muntii si s-au inregistrat mai mult de 7.000 de replici", a spus Li Chengyun, viceguvernator al provinciei Sichuan, intr-o conferinta de presa de la Beijing.

Persoanele care participa la operatiuni sunt ingrijorate si in legatura cu conditiile deficitare de igiena, care ar putea duce la izbucnirea unor epidemii.

China a cerut comunitatii internationale sa trimita milioane de corturi pentru persoanele care au ramas fara locuinte si a trimis tone de echipemente de constructie si provizii in zona.

"Incercam sa asiguram locuinte temporare sigure si ieftine pentru 98% dintre locuitori in urmatoarea luna", a spus Li. "Prioritatea in ceea ce priveste reconstructia este de a gasi locuri adecvate pentru a construi case in zonele rurale. Incercam sa ne asiguram ca aceste case vor fi terminate pana la venirea iernii", a spus el.

Intre timp au inceput sa apara si altfel de incidente. In Chengdu, s-ar parea ca intregi echipe de voluntari sunt amenintati de localnicii infometati, in unele cazuri fiind amenintate cu arma. Doua persoane au fost decapitate de elicele unui elicopter in Sichuan, potrivit unor informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.