Mai multi oficiali din Ministerul de Interne al Georgiei au declarat ca imaginile surprinse de avioanele de supraveghere georgiene au dovedit faptul ca Rusia aduce armament greu, de lupta, in regiunea Abhazia, sugerand ca aceasta se pregateste inca de un razboi cu tara lor.
Rusia, de cealalta parte, pretinde ca trupele suplimentare sunt trupe de mentinere a pacii care impiedica reizbucnirea unui razboi intre Georgia si regiunea sa separatista, Abhazia, care s-a desprins de sub autoritatea georgiana dupa un razboi civil de la inceputul anilor '90. Cu toate astea, toate informatiile arata ca nu sunt trupe de mentinere a pacii, ci sunt trupe speciale, bine pregatite pentru a lupta in peisajul muntos din aceasta zona. Saptamana trecuta, presedintele georgian Mikheil Saakasvili a declarat ca Georgia si Rusia au fost foarte aproape de razboi si declansarea acestuia a fost evitata doar dupa medierea ministrului de externe al Frantei, Bernard Kouchner.

Scanteia care a aprins tensiunile ruso-georgiene a fost doborarea deasupra Abhaziei a unui avion georgian de spionaj fara pilot, care in opinia georgienilor ar fi fost doborat de un avion al aviatiei ruse, ceea ce Moscova neaga vehement. Totusi, miza reala e alta si consta in faptul ca Georgia vrea sa adere la NATO, ceea ce ar aduce cea mai puternica alianta politico-militara a lumii in flancul sudic al Rusiei si i-ar putea reduce mult influenta acesteia in Caucaz. Prin intretinerea conflictelor separatiste in Georgia, Rusia o va putea impiedica pe aceasta pentru mult timp sa adere la NATO.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.