Austriacul Josef Fritzl, care si-a tinut fiica inchisa in pivnita casei timp de 24 de ani, a violat-o si a facut sapte copii cu ea, a declarat, prin intermediul avocatului sau, ca nu este un monstru si ca, daca ar fi vrut, si-ar fi putut ucide victimele, relateaza AFP si Reuters.
"Nu sunt un monstru", a declarat el, potrivit unui mesaj transmis prin avocatul sau, Rudolf Mayer, publicat in cotidianul Österreich. "I-as fi putut ucide pe toti si nu s-ar fi intamplat nimic si nu s-ar fi stiut nimic niciodata", a declarat tatal incestuos, care se plange, pe de alta parte, de acoperirea mediatica a cazului sau, care nu ar fi obiectiva.

Suspectul a marturisit la 28 aprilie, la doua zile dupa descoperirea dramei de la Amstetten, ca si-a sechestrat si violat fiica timp de 24 de ani in pivnita casei, violuri in urma carora s-au nascut sapte copii, dintre care unul a decedat la putin timp dupa nastere.

In 1984, Fritzl, in prezent in varsta de 73 de ani, a determinat-o pe fiica sa Elizabeth, sub un pretext oarecare, sa coboare in pivnita casei lor din Amstetten, oras din estul Austiei. Acolo, a legat-o in lanturi si a sechestrat-o sustinand ca a fata disparut pentru a se alatura unei secte. Trei dintre copiii cu Elizabeth au fost crescuti de Fritzl si sotia sa, Rosemarie, dupa ce el a pretins ca fiica i-a lasat in pragul usii cu o scrisoare in care spunea ca nu poate avea grija de ei. Alti trei copii au ramas incuiati in pivinita subterana impreuna cu mama lor, iar un al saptelea a murit la scurt timp dupa nastere.

Fritzl a fost audiat miercuri de procurorul Christiane Burkheiser, de la Parchetul din Sankt-Pölten, iar suspectul s-a declarat "dispus sa coopereze" in ancheta, a anuntat purtatorul de cuvant al Parchetului, Gerhard Sedlacek. Discutia dintre Fritzl, in varsta de 73 de ani, si tanara magistrata de 32 de ani a durat "circa 90 de minute" si s-a desfasurat la penitenciarul de la Sankt-Pölten, unde Fritzl se afla in detentie provizorie.

De cand a fost plasat in arest preventiv, Fritzl pastreaza tacerea, la sfatul avocatului sau, care are de gand sa pledeze in baza argumentului iresponsabilitatii penale a clientului sau pentru a-l feri pe acesta de riscul de a-si petrece restul zilelor in inchisoare.
Rudolf Mayer, un avocat foarte mediatizat in ultimele zile, spune ca Josef Fritzl insista asupra faptului ca a acceptat de bunavoie spitalizarea, la 19 aprilie, intr-o stare critica, a celui mai mare dintre copiii nascuti in urma relatiei incestuoase. Spitalizarea tinerei in varsta de 19 ani a permis ca drama care se petrecea de 24 de ani in pasnicul orasel austriac sa iasa la iveala. Medicii au lansat un apel la televiziune pentru a intra in contact cu mama tinerei, care suferea de o boala misterioasa. Tanara Kerstin nu vazuse niciodata lumina zilei si timp de 19 ani a vegetat in pivnita, impreuna cu mama sa, Elisabeth, in varsta de 42 de ani, si cu cei doi frati, in varsta de 18 si respectiv 5 ani, sechestrati de tatal si totodata bunicul lor.

"Fara mine, Kerstin n-ar mai fi in viata", a afirmat Josef Fritzl, citat de avocatul sau in cotidianul Österreich. Medicii de la spitalul din Amstetten au spus luni ca sunt "usoare progrese" in starea de sanatate a victimei, care ramane insa in contiuare intr-o coma artificiala.

Josef Fritzl risca inchisoarea pe viata daca se dovedeste ca este vinovat de omuciderea prin neglijenta a bebelusului mort in 1996, la putin timp dupa nasterea sa in pivnita. In caz contrar, el nu risca decat 15 ani inchisoare pentru violuri repetate soldate cu sarcini sau zece ani pentru sechestrare. Aceste pedepse nu se cumuleaza.

Opozitia de extrema-dreapta din Parlament, care cere o marire a pedepselor in astfel de cazuri sau chiar o castrare chimica pentru delincventii sexuali pedofili, a depus miercuri o motiune de cenzura impotriva ministrului justitiei, social-democrata Maria Berger, motiune care nu are totusi sanse sa treaca.
Circa 500 de localnici de toate varstele din Amstetten s-au adunat miercuri seara pentru a incerca sa transmita un mesaj de solidaritate cu victimele, dar si necesitatea intoarcerii la o viata normala in oraselul cu 23.000 de locuitori aflat la circa 100 de kilometri de Viena. "Nu exista un caz Amstetten, este vorba despre un om care si-a facut familia sa sufere teribil", a subliniat parohul local, Peter Bösendorfer, in fata oamenilor care venisera sa-si arate sprijinul fata de victime. "Compasiune inseamna ca niciodata sa nu lasi pe cineva sa cada", au scris manifestantii pe o imensa banderola. Sonja Mille, de la o asociatie de ajutorare a femeilor, a spus ca aceasta drama "de neconceput" pentru intreaga lume va da poate curaj altor femei sa denunte violentele conjugale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.