Presedintele Chinei Hu Jintao a inceput o vizita de cinci zile in Japonia, prima vizita la acest nivel din ultimii zece ani. Inainte de plecare, la Beijing, presedintele Hu a spus ca doreste "o primavara a prieteniei" intre China si Japonia.

Presedintele va purta convorbiri cu premierul japonez si cei doi vor juca si un meci de ping pong.
Dar, dupa cum transmite corespondentul BBC, exista inca probleme in relatiile bilaterale.

Presedintele Hu Jintao va petrece cinci zile in Japonia - cea mai lunga vizita de stat pe care a facut-o pana acum intr-o singura tara.

Aceasta arata, potrivit analistilor cat de importanta considera Beijingul imbunatatirea relatiilor cu Japonia.
China a suspendat intalnirile intre liderii celor doua tari timp de cinci ani, dupa ce premierul japonez Junichiro Koizumi a facut repetate vizite la lacasul Yasukuni - monument despre care chinezii spun ca glorifica militarismul japonez.

In ultima vreme ambele parti au incercat sa imbunatateasca relatiile.

Un purtator de cuvant al ministerului japonez de externe a declarat acum ca aceasta vizita inaugureaza o perioada de intalniri periodice.

"Aceasta vizita era demult asteptata si obiectivele sunt importante. Intai de toate, liderii celor doua tari trebuie sa se intalneasca cu regularitate. Si se asteapta ca aceasta vizita sa fie prima din astfel de intalniri frecvente", a spus purtatorul de cuvant japonez.

Dupa cum transmite corespondentul BBC, este in interesul ambelor tari sa aiba relatii mai stranse.
China doreste tehnologie si investitii japoneze, pentru a-si dezvolta si mai mult economia.

Iar Japonia doreste sa exporte mai mult in China, in special acum cand cererea pe alte piete importante ca Statele Unite e in scadere.

Dar exista inca probleme in relatiile bilaterale: dispute privind zacamintele de petrol si gaze din Marea Chinei de Est, intr-o zona unde ambele parti spun ca au suveranitate; dispute privind siguranta produselor alimentare importante din China si nu in ultimul rand, chestiunea Tibetului.

In timp ce presedintele Hu Jintao a fost intampinat calduros de multi japonezi la aeroport, in centrul capitalei Tokyo sute de oameni luau parte la o manifestatie de protest condamnand actiunile Beijingului in Tibet.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.