Videosupravegherea, folosita pe scara larga in Marea Britanie, este "un veritabil fiasco" si nu a reusit sa determine o scadere a criminalitatii, a declarat marti un responsabil al politiei britanice, potrivit NewsIn.

"Miliarde de lire au fost cheltuite pentru echipament, dar nu s-a reflectat asupra modului in care politia va utiliza imaginile si cum vor fi prezentate ele in fata unui tribunal. Este un veritabil fiasco", a declarat intr-o conferinta de presa, sustinuta la Londra, Mike Neville, responsabil al Biroului pentru imagini, identificari si depistari vizuale (VIIDO) al Scotland Yard.

Numai 3% din furturile din zonele publice de la Londra au fost elucidate gratie imaginilor provenind de la numeroasele camere de supraveghere instalate in capitala britanica, a explicat Neville. Politistii sunt reticenti in a folosi aceste imagini, "pentru ca este mult de munca". Camerele nu mai au un rol preventiv, pentru ca numerosi infractori pornesc de la principiul ca ele nu functioneaza, a adaugat oficialul.

Circa 4,2 milioane de camere de supraveghere au fost instalate in intreaga tara, ceea ce ar insemna ca proportia este de o camera la 14 britanici, potrivit datelor cele mai recente, din 2003. Astfel, se poate ca un individ sa aiba imaginea captata de o camera pana la 300 de ori pe zi.

Televiziunea cu circuit inchis (CCTV) a cunoscut un avant la inceputul anilor '90, pentru a preveni dezafectarea centrelor comerciale din cauza criminalitatii. Incepand din 1997, Partidul Laburist a facut din aceste echipamente principalul instrument de prevenire.

In anii '90, Ministerul de Interne si-a consacrat 78% din buget luptei impotriva criminalitatii instaland camere de supraveghere. Se estimeaza ca intre 1994 si 2004 circa 500 de milioane de lire (630 de milioane de euro) din banii publici au fost cheltuiti in acest scop.

Pe de alta parte, CCTV a folosit in mai multe anchete foarte mediatizate. Camerele amplasate la metrou au contribuit la identificarea autorilor atentelor de la 7 iulie 2005 de la Londra, soldate cu 56 de morti, inclusiv cei patru kamikaze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.