Presedintele moldovean Vladimir Voronin a vizitat duminica pentru prima data mormantul mamei sale din satul natal Corjova, dupa ce autoritatile de la Tiraspol i-au permis sa treaca in Transnistria, potrivit agentiei Interfax, citata de corespondentul NewsIn la Chisinau.

In 2004, Voronin nu a fost lasat de catre autoritatile transnistrene sa mearga la inmormantarea mamei sale.

Serviciul de presa al Presedintiei nu a difuzat niciun comunicat referitor la aceasta deplasare, insa agentia rusa de stiri Interfax anunta, mentionand ca sursa serviciul de presa, ca presedintele Voronin a mers duminica pentru a aduce flori la mormantul mamei, vizita fiind coordonata in prealabil cu autoritatile transnistrene.

Presedintele moldovean a fost lasat sa mearga in Transnistria dupa ce la 11 aprilie s-a intalnit in orasul Bender (Tighina) din Transnistria cu liderul de la Tiraspol Igor Smirnov. In cadrul intalnirii, prima pe care cei doi lideri au avut-o dupa sapte ani, Voronin a promis sa ceara Uniunii Europene sa ridice interdictiile la libera circulatie in Europa pentru liderii transnistreni, in schimb Smirnov promitand sa ridice interdictia la libera circulatie in regiune a oficialilor moldoveni "care nu au nevoie de un regim special de deplasare".
In urma cu o saptamana, presedintele Voronin a expediat la Bruxelles o solicitare de ridicare a restrictiilor pentru circulatia liderilor transnistreni in UE.

Inainte de intalnirea din 11 aprilie Voronin nu mai vizitase Transnistria din 2001. Presedintele moldovean incercase de doua ori sa mearga in Transnistria dupa ce in 2001 a declarat ca nu se va mai intalni niciodata cu separatistul Igor Smirnov, insa accesul in regiune i-a fost blocat de fortele speciale transnistrene, Voronin fiind nevoit sa se intoarca de la asa-zisa frontiera transnistreana.

In anul 2003 Uniunea Europeana a interzis intrarea pe teritoriul sau a 17 responsabili din administratia transnistreana. In replica la aceasta decizie, Tiraspolul a introdus restrictii de circulatie in regiune pentru oficialii moldoveni, inclusiv pentru presedintele Voronin. In 2004, Voronin nu a putut merge la inmormantarea mamei sale in satul Corjova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.