Primele discutii intre China si reprezentantii lui Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, au inceput ieri, marcand o schimbare in politica guvernului de la Beijing, care a acceptat pentru prima data sa discute cu acestia dupa revoltele sangeroase din martie in Tibet.
Desi presedintele chinez Hu Jintao a declarat ca asteapta "rezultate pozitive" de la aceste discutii, atitudinea guvernului chinez poate fi considerata duplicitara, avand in vedere faptul ca presa chineza, care e doar un instrument guvernamental, a continuat sa-l terfeleasca pe Dalai Lama, dar si pe membrii guvernului tibetan din exil. Astfel, aceasta a vorbit despre "clica lui Dalai Lama" si l-a acuzat pe acesta ca ar fi "instrumentul fidel al fortelor anti-chineze internationale", ca ar vrea sa saboteze parcursul tortei olimpice pentru a afecta imaginea Chinei si ca ar vrea chiar sa rupa Tibetul de China, desi Dalai Lama a declarat in nenumarate randuri ca nu vrea asta, ci doar autonomie veritabila si mai multe drepturi pentru tibetani.

Ambele parti sunt destul de sceptice referitoare la rezultatele discutiilor, mai ales tibetanii, care realizeza ca liderii de la Beijing au nevoie de o perioada mai linistita, pentru ca se apropie olimpiada pe care China o va gazdui in aceasta vara si pentru care are nevoie de liniste pentru a nu suferi un dezastru de imagine.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.