Un raport privind imigrantii est europeni in Marea Britanie a ajuns la concluzia ca pana la jumatate dintre cei care au sosit dupa 2004 s-au intors deja acasa.

Raportul dat publicitatii de Institutul pentru Politici Publice arata ca numarul imigrantilor sositi din tari precum Polonia, Slovacia si Lituania a inceput deja sa scada.

Raportul mai spune ca multe companii sunt ingrijorate ca nu vor reusi sa se descurce in lipsa unui numar suficient de mare de imigranti.

Saptamana aceasta - pe 1 mai - se implinesc patru ani de la prima extindere spre est a Uniunii Europene care a marcat primul val masiv de migratie dinspre Europa de Est spre Marea Britanie.

Peste un milion de persoane au profitat de lipsa restrictiilor de pe piata de munca britanica venind in cautare de lucru. Nu toti au avut insa intentia de a se stabili definitiv in Marea Britanie.

Conform Institutului pentru Politici Publice, 541.000 de imigranti s-au intors deja acasa dintr-o multitudine de motive.

Principalul motiv este dorinta de a se intoarce alaturi de familie si prieteni odata ce economiile tarilor lor de origine s-au imbunatatit considerabil.

Pe de alta parte, in ultimele trei luni ale anului trecut numarul noilor sositi a scazut cu o treime comparativ cu aceeasi perioada din 2006.

Raportul sustine ca cei care au ramas in Marea Britanie tind sa aiba calificari inalte si slujbe mai bune.
Intrebarea care se pune acum este cata vreme companiile britanice se mai pot baza pe o oferta mare de munca ieftina pentru a face muncile necalificate pe care localnicii nu mai par dispusi sa le faca.

Alte concluzii ale raportului sunt ca trei sferturi dintre imigrantii est europeni care traiau in Marea Britanie in 2007 aveau varste cuprinse intre 16 si 39 de ani, ca rata ocuparii fortei de munca in randul lor este de 84% - cu aproximativ 9% mai mare decat in randul localnicilor din aceeasi categorie de varsta - si ca foarte putini dintre imigrantii est europeni solicita ajutoare sociale din partea statului.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.