Barack Obama s-a delimitat marti cu "tristete" si "manie" de fostul sau pastor Jeremiah Wright, denuntand declaratiile acestuia, in conditiile in care, pe masura ce cursa pentru investitura democrata la alegerile prezidentiale americane se apropie de final, a rezibucnit o polemica delicata, relateaza NewsIn.

"Nu exista scuza" pentru declaratiile "scandaloase" ale pastorului Wright, a declarat Obama in timpul unei etape a campaniei sale din Winston-Salem, in Carolina de Nord, transmisa de posturile de televiziune. "Ma ranesc pe mine, ranesc toti americanii si trebuie sa fie denuntate", a adaugat candidatul la investitura democrata, precizand ca declaratiile incendiare ale lui Jeremiah Wright sunt "antiteza" a ceea ce reprezinta el.

Jeremiah Wright a fost pana in luna februarie responsabilul parohiei protestante frecventate de Barack Obama de 20 de ani la Chicago. Pastorul a oficiat casatoria religioasa a senatorului de Illinois si i-a botezat cele doua fiice.

Luna trecuta, cand posturile de televiziune au difuzat in continuu predici in care pastorul spunea "Dumnezeu sa blesteme America" din cauza rasismului din Statele Unite, Obama s-a distantat, explicand, totusi, ca nu il poate renega asa cum nu poate renega comunitatea de culoare.
Intr-o tentativa de a intoarce pagina peste acest incident stanjenitor pentru el, senatorul a rostit un discurs remarcabil despre rasismul atat al albilor, cat si al persoanelor de culoare.

Insa, de cateva zile, Wright s-a lansat intr-un turneu mediatic care a culminat luni cu o conferinta de presa sustinuta la Washington, unde, in loc sa revina asupra celor mai controversate declaratii ale sale, a vorbit din nou despre rasismul din Guvernul american si a denuntat criticile care ii reproseaza ca afirmatiile sale sunt de fapt "atacuri impotriva bisericii de culoare", evocand in repetate randuri comportamentul "politicianist" al fostului membru al congregatiei sale, Barack Obama.

Aceasta polemica a luat din nou amploare in conditiile in care mai sunt doar noua consultari electorale in cursa pentru investitura democrata la alegerile prezidentiale din luna noiembrie, iar senatorul de Illinois a fost invins de fosta Prima Doamna Hillary Clinton in Ohio si in Texas in luna martie si in Pennsylvania saptamana trecuta.

Sondajele arata ca Obama nu reuseste sa castige in special voturile alegatorilor albi cu cele mai modeste venituri, care o prefera pe Clinton. "Problema rasiala este un factor pe care il iau in calcul muncitorii albi", considera Clay Richards, un responsabil al institutului de sondaje al Universitatii Quinnipiac. Specialistul a explicat ca "exista albi in varsta care nu pot sa se impace cu ideea de a vota o persoana de culoare".

Luni, strategul lui Obama, David Axelrod, si-a exprimat regretul pentru ofensiva mediatica a pastorului. "Nu ajuta", a declarat el pentru postul de televiziune MSNBC, cu opt zile inainte de alegerile primare din Carolina de Nord si Indiana.

Potrivit unui sondaj publicat luni de revista Newsweek, difuzarea predicilor controversate ale lui Wright a determinat 41% dintre alegatori sa aiba o parere mai putin bunpa despre Obama.
Marti, Obama a subliniat "contradictia" profunda intre discursul lui Wright si al sau, bazat pe un apel pentru o unificare dincolo de toate diviziunile.

Declaratiile lui Jeremiah Wright "nu numai ca divizeaza si sunt distructive, dar cred ca ele sfarsesc prin a le aduce o justificare celor care mizeaza pe ura", a afirmat Obama. "Nu cred ca ele reflecta in mod exact punctul de vedere al bisericii comunitatii de culoare", a adaugat el.

"Ele nu reflecta, cu siguranta, valorile si convingerile mele. Iar daca pastorul Wright crede ca este vorba despre o pozitie politicianista, asa cum a spus, atunci nu ma cunoaste bine", a mai spus senatorul. "Tinand cont de declaratiile sale de ieri (luni - n.red.), poate ca nici eu nu il cunosc atat de bine pe cat credeam", a conchis Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.