"Nu exclud posibilitatea reintroducerii vizelor de intrare pentru romani si de a rediscuta, in cadrul Uniunii Europene, despre regulile liberei circulatii a persoanelor", a declarat Fini in emisiunea de televiziune Porta a Porta, potrivit unei stiri postate pe site-ul partidului sau. El a recunoscut ca aceste negocieri vor fi dificile, insa a adaugat ca "nimic nu este imposibil".

Liderul Aliantei Nationale a explicat ca lupta impotriva criminalitatii presupune "toleranta zero la patrat", deoarece "principiul solidaritatii abstracte a dus la ilegalitate: toleranta zero nu inseamna sa fim reactionari sau nostalgici ai dictaturii, ci sa impunem respectarea legilor, toleranta nelimitata duce la intoleranta", a spus Fini.

Declaratiile lui Fini, fost vicepremier si ministru de externe in precedentul cabinet al lui Silvio Berlusconi, intervin in conditiile in care polemicile despre siguranta si imigratie au fost reaprinse in Italia, in contextul campaniei electorale, de un incident violent care l-a avut protagonist pe romanul Ioan Rus, considerat un al doilea caz "Mailat".

Alianta Nationala a lui Gianfranco Fini face parte, alaturi de Liga Nordului a lui Umberto Bossi, din coalitia de dreapta condusa de Silvio Berlusconi, care a castigat alegerile legislative anticipate din 13-14 aprilie.