In Marea Britanie, Fortele Aeriene Regale si-au aparat decizia de a-i permite printului William sa piloteze in zone civile elicoptere de lupta Chinook, spunand ca e vorba de o metoda vitala de antrenament pentru noii piloti.

Presa a speculat insa ca zborurile servesc prea putin intereselor nationale si prea mult celor private, ale printului William.

Printul William a efectuat doua zboruri de antrenament in ultimele zile. Prima data a folosit un elicopter de lupta Chinook pentru a-l duce pe fratele sau, Harry, la o petrecere a burlacilor. A doua oara a aterizat pe un teren din spatele casei familiei prietenei sale, Kate Middleton.

Analistii citati de unele ziare britanice s-au intrebat daca un pilot incepator, care nu ar fi fost membru al Casei Regale, ar fi primit vreodata permisiunea de a efectua astfel de zboruri de antrenament.

Ministerul Apararii si-a aparat insa categoric decizia, spunand ca manipularea elicopterelor in spatii inguste este vitala, mai ales pentru operatiuni de genul celor din Irak si Afganistan, care implica elemente de gherila urbana.

Oficialii insista ca cele doua zboruri au fost atent planificate, incluzand deplasari prin trafic aerian aglomerat, traversarea unor cursuri de apa si aterizari in conditii dificile.

Printul William face pe rand stagii de pregatire cu toate fortele armate britanice, al caror comandant suprem ar putea ajunge pe viitor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.