"Am cerut convocarea unei sedinte extraordinare a Consiliului de Securitate", a declarat ministrul de externe, David Bakradze.

Georgia a cerut anterior comunitatii internationale sa intervina pentru a impiedica "anexarea" regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud de catre Rusia.

"Rusia a facut un nou pas extrem de periculos catre anexarea de facto a unor parti integrante din teritoriul Georgiei recunoscut de comunitatea internationala", a spus Ministerul georgian de Externe. El face apel la ONU, OSCE, NATO, CSI si "la intreaga comunitate internationala", cerand "sa se faca tot posibilul pentru stoparea acestui proces de incalcare a integritatii statului georgian, lansat de Rusia".

Comunicatul ministerului denunta si o tentativa a Rusiei "de a impiedica apropierea Georgiei de NATO, ferm sustinuta de majoritatea georgienilor".

Anuntul Rusiei privitor la decizia de a strange legaturile cu Abhazia si Osetia de Sud a provocat ingrijorare in
Occident si indignare la Tbilisi. Vladimir Putin a ordonat guvernului sa "coopereze cu autoritatile de facto din Abhazia si Osetia de Sud", mai ales in domeniul economic.

Cele doua regiuni si-au proclamat unilateral independenta dupa caderea URSS si au aparat-o in conflicte
militare cu fortele georgiene. Comunitatea internationala nu recunoaste independenta acestor regiuni.