Criza politica de proportii la Roma. Doua dintre principalele partide aflate in coalitia de guvernare s-au retras de la putere. Acest gest ameninta sa produca efecte dezastruoase asupra viitorului politic al premierului Silvio Berlusconi, care ar putea fi nevoit sa organizeze alegeri generale anticipate.

Prima lovitura a venit din partea Uniunii Crestin- Democrate (UDC), care a anuntat, sambata dupa-masa, ca toti cei 4 ministri ai sai demisioneaza in bloc. Cateva ore mai tarziu, si reprezentantii Noului Partid Socialist Italian au decis sa se retraga, adancind si mai mult criza. Anunturile au survenit unei saptamani tensionate, marcata de neintelegeri intre membrii coalitiei guvernamentale. Din acest motiv, analistii spun ca sansele de reconciliere sunt minime. Ambele formatiuni au anuntat totusi ca il vor sustine in continuare pe Berlusconi chiar daca nu mai fac parte din alianta de guvernamant.

Promisiunile liderilor politici nu l-au linistit insa pe premier. Mai ales ca, fara UDC (al treilea partid ca importanta pe scena politica), Berlusconi nu mai beneficiaza de majoritate parlamentara. Pentru a evita alegerile anticipate, seful Guvernului are acum de ales intre doua variante, ambele de compromis: fie merge mai departe cu ceea ce i-a mai ramas din coalitie, fie reincepe negocierile cu crestin- democratii, pentru formarea unei noi administratii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.