Discursul sustinut de Suveranul Pontif in fata episcopilor americani a reprezentat prima etapa religioasa a vizitei sale pastorale de sase zile in Statele Unite, dupa reuniunea din cursul diminetii de la Casa Alba, cu George W. Bush.

Presedintele american a organizat o primire fastuoasa si destinsa pentru Papa, care a pledat pentru recurgerea la diplomatia internationala pentru a rezolva conflictele si pentru respectarea drepturilor omului in lupta impotriva terorismului.

Dupa slujba oficiata impreuna cu episcopii americani la sanctuarul national Imaculata Conceptie, din Washington, Benedict al XVI-lea a revenit asupra scandalului de amploare privind abuzurile sexuale comise de preoti asupra minorilor, scoase la lumina in anul 2002. Papa a calificat dosarul drept un motiv de "rusine profunda" si de "suferinta enorma" pentru intreaga Biserica. El a recunoscut ca scandalul a fost "in unele cazuri gestionat prost" si a pledat pentru "compasiune si atentie acordata victimelor".

El a denuntat, insa, si "obiceiurile sexuale" ale societatii americane, care reprezinta, din punctul sau de vedere, "contextul" acestui scandal. "Ce rost are sa vorbesti despre protectia copilului, cand pornografia si violentele sunt accesibile in numeroase case prin intermediul mass-media?", a intrebat el.

Papa a criticat si caracterul uneori superficial al credintei americane, care nu se traduce si in fapte. Suveranul Pontif a denuntat si "scandalul generat de catolicii care promoveaza un pretins drept la avort".
O mica multime, supravegheata atent de un dispozitiv important de securitate, s-a strans pe traseul "papamobilului", la bordul caruia Benedict al XVI-lea a parcurs distanta de la Nuntiul Apostolic, unde este cazat, pana la sanctuar.

Miercuri dimineata intre 9.000 si 12.000 de persoane, atent selectionate, au asistat la ceremonia de primire organizata de George W. Bush si de sotia sa Laura pe peluza Casei Albe. Primit cu onoruri militare, Benedict al XVI-lea, care a sarbatorit implinirea a 81 de ani, a privit zambind parada la care au participat soldati imbracati in uniforma din perioada Razboiului de Independenta si a ras cand fanfara a inceput sa-i cante "Happy Birthday to you".

"Intr-o lume in care unii cred ca nu mai putem distinge adevarul de fals, avem nevoie de mesajul dumneavoastra pentru a respinge aceasta dictatura a relativismului si pentru a imbratisa o cultura a justitiei si adevarului", i-a spus Bush oaspetelui sau.

Benedict al XVI-lea a facut apel catre America sa "sustina rabdatoare eforturile diplomatiei internationale pentru a rezolva conflictele", singura aluzie critica a Vaticanului fata de angajamentul militar american din Irak.

Suveranul Pontif si presedintele american s-au retras apoi in Biroul Oval, pentru discutii in cursul carora "au reafirmat respingerea totala a terorismului, precum si a manipularii religiei pentru justificarea actelor imorale sau violente impotriva celor nevinovati", potrivit unui comunica comun.

"De asemenea, au discutat despre necesitatea combaterii terorismului prin mijloace care sa respecte fiinta umana si drepturile sale", se arata in text, care sugereaza ca Papa a condamnat in fata lui Bush recurgerea la tortura pentru obtinerea de informatii de la prizonierii de la Guantanamo sau din Irak.
Cei doi si-au incheiat intalnirea cu o rugaciune "pentru familie", careia i s-a alaturat si Laura Bush.