Zeci de mii de chinezi au iesit pe strazile marilor orase in acest sfarsit de saptamana pentru a protesta fata de controversatele manuale de istorie autorizate recent de Tokyo si impotriva ambitiilor Japoniei de a obtine un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU. Numai la Shanghai, peste 20.000 de oameni au invadat sambata marile artere in drumul spre consulatul japonez, pe care l-au bombardat cu pietre si recipiente cu vopsea.

Strigand sloganuri, dintre care Associated Press remarca "Moarte japonezilor", multimea a vandalizat mai multe automobile, magazine si localuri japoneze. Practic, au fost reeditate violentele din prima saptamana a acestei luni, cand a fost vandalizata Ambasada Japoniei la Beijing si sedii ale filialelor firmelor japoneze, companii ca Mazda, Suzuki si Toshiba vazandu-se nevoite sa anuleze calatoriile de afaceri ale angajatilor lor in China. Nu au lipsit bannere cu inscrisuri ca "Afara cu porcii japonezi". Mii de chinezi au iesit pe strazi si in alte orase, in special din sudul si din vestul tarii, unde protestele au fost insa pasnice.

In aceste conditii, ministrul japonez de Externe, Nobutaka Mavhimura, a sosit ieri in China in incercarea de a aplana criza care marcheaza de doua saptamani relatiile diplomatice dintre cele doua tari, pentru care ambele parti se invinuiesc reciproc. Tokyo a inaintat din nou Beijingului un protest oficial, denuntand actiunile violente, insa guvernul chinez considera ca Japonia este singura vinovata prin atitudinea sa pentru punctul critic in care s-a ajuns, descris drept "un moment de rascruce" in relatiile bilaterale de catre fostul ministru de Externe chinez Tang Jiaxuan. China s-a simtit "provocata" in special de decizia Japoniei de a autoriza explorarea rezervelor de petrol si gaze din Marea Chinei de Est, zona asupra careia ambele tari considera ca ar trebui sa detina controlul exclusiv.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.