Un comitet juridic irakian a ordonat eliberarea unui fotoreporter al Associated Press arestat de fortele americane in urma cu doi ani si a respins acuzatiile privitoare la terorism care il vizau, a informat astazi agentia de stiri, informeaza NewsIn.

Fortele americane il acuzau pe irakianul Bilal Hussein de colaborare cu insurgentii. Jurnalistul a fost arestat in aprilie 2006 la Ramadi si inchis fara sa fie formulata vreo acuzatie oficiala.

AP a informat ca un comitet de patru judecatori a decis ca acest caz intra sub incidenta unei noi legi de amnistiere si a ordonat oprirea procedurilor juridice. De asemenea, a ordonat ca Hussein sa fie eliberat imediat, daca nu sunt in curs de formulare acuzatii. Presedintele AP Tom Curley a salutat decizia si a cerut ca oficialii sa-l elibereze pe Hussein.

AP a cerut in repetate randuri eliberarea imediata a lui Hussein, membru al echipei de fotoreporteri care a castigat premiul Pulitzer in 2005.

Fortele americane au spus ca Hussein, care a inceput sa lucreze pentru AP in 2004, a fost arestat pentru posesia de materiale destinate fabricarii de bombe, materiale legate de propaganda insurgenta si pentru ca a fotografiat o instalatie a coalitiei. Pentagonul a declarat in noiembrie ca Hussein este "un agent terorist care s-a infiltrat in AP".

Hussein este doar unul dintre jurnalistii irakieni aflati in custodia fortelor americane fara vreo acuzatie oficiala.Comitetul pentru apararea jurnalistilor a spus ca circa 12 jurnalisti, majoritatea irakieni, au fost arestati de fortele americane in ultimii patru ani si ca cel putin opt au fost mentinuti in detentie luni de zile.

"Mentinerea in detentie a lui Hussein a fost o teribila eroare a justitiei si suntem usurati ca acest cosmar s-a sfarsit, dupa aproape doi ani in spatele gratiilor", a declarat Joel Simon, directorul comitetului.

Grupul a spus ca fortele americane mai au in custodie alti doi jurnalisti, care nu au fost pusi sub acuzare - un cameraman Al-Jazeera la Guantanamo si un jurnalist al televiziunii CTV din Canada, la baza Bagram din Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.