ONU a avertizat miercuri Serbia sa nu organizeze in luna mai alegeri locale in Kosovo, care si-a declarat independenta in 17 februarie, precizand ca rezultatele nu vor fi considerate valide, transmite NewsIn.

Organizarea alegerilor in Kosovo "ar incalca Rezolutia 1244 si nu vor avea validitate legala", a declarat un purtator de cuvant al misiunii ONU, care administreaza Kosovo dupa retragerea fortelor sarbe, in urma bombardamentelor NATO din 1999.

Serbia va organiza alegeri parlametare si locale in 11 mai si intentioneaza sa deschida sectii de vot si in Kosovo, fosta sa provincie, care si-a declarat independenta in 17 februarie.

Misiunea ONU in Kosovo (MINUK) a anuntat ca nu se opune ca sarbii din Kosovo sa voteze la alegerile parlamentare, asa cum au facut si inainte, dar liderii albanezi din teritoriu sustin ca scrutinele locale reprezinta o amenintare fata de suveranitatea noului stat.

Purtatorul de cuvant al ONU, Alexander Ivanko, a declarat ca MINUK a primit o cerere din partea Belgradului pentru organizarea alegerilor si pregateste un raspuns.

Politia ONU si forta NATO de mentinere a pacii vor intampina dificultati in a-i impiedica pe sarbi sa voteze in alegerile locale, fara a recurge la forta.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo in 1999, cand bombardamentele NATO au determinat fortele sarbe sa puna capat crimelor si epurarii etnice a albanezilor, dupa un razboi care a durat doi ani.

Serbia consolideaza in prezent o retea de structuri paralele pentru sarbii din Kosovo, indemnandu-i sa boicoteze noul stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.