Violentele dintre fortele turce si rebelii kurzi au renascut zilele trecute. Cel putin 21 de membri PKK au murit in cel mai grav incident din 1999 si pina in prezent.
21 de rebeli kurzi si trei soldati turci au murit in ultimele citeva zile, in urma unor confruntari armate dintre membrii gruparii paramilitare PKK si fortele de securitate. Autoritatile turce au precizat ca violentele au izbucnit in ziua de 12 aprilie, la 40 de kilometri de granita irakiana, in momentul in care rebelii PKK au deschis focul, refuzind sa se predea fortelor de securitate. Oficialii turci au precizat ca in ascunzatoarea rebelilor, aflata in regiunea de sud-est a tarii, au gasit un impresionant arsenal format din arme automate, munitie, grenade, mine si explozibili.

Confruntarile dintre turci si kurzi au inceput in 1984, cind rebelii PKK au pus mina pe arme intr-o campanie ce avea drept scop crearea unui stat independent, care cuprindea regiunea de sud-est a Turciei. Cel putin 15.000 de persoane au murit in urma razboiului care a durat pina in 1999, momentul arestarii liderului PKK, Abdullah Ocalan. Incidentul din ultimele zile, cel mai grav de la declararea de catre PKK a armistitiului unilateral in 1999, vine intr-un moment delicat pentru Ankara, aflata la inceputul dificilului proces de negociere cu Uniunea Europeana. Cu aproape un an in urma, in mai 2004, PKK a renuntat la armistitiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.