Dupa cinci ani de razboi total, Statele Unite se gandesc sa faca salt inapoi

La cinci ani de la declansarea operatiunilor militare din Irak, comandantul trupelor americane din aceasta tara, generalul David Petraeus, si ambasadorul SUA la Bagdad, Ryan Crocker, s-au prezentat ieri in fata Congresului cu o noua evaluare a situatiei. Unul dintre anunturile pe care cei doi este de asteptat ca le vor face este cel privind imbunatatirea securitatii din Irak in urma desfasurarii de contingente suplimentare. In plus, cei doi oficiali americani doresc sa sugereze suspendarea operatiunii de retragere din Irak.

La expunerea din Congres au participat si cei trei candidati la prezidentialele din Statele Unite, democratii Barack Obama si Hillary Clinton si republicanul John McCain.

In urma unei evaluari similare, prezentate in septembrie, presedintele american, George W. Bush, anunta retragerea a cinci brigazi pana in iulie, data la care efectivele armatei americane in Irak se vor cifra la 130.000 de militari. Progresele realizate in Irak pe frontul securitatii, incepand din 2007, sunt "fragile si reversibile", a declarat generalul David Petraeus, comandantul fortelor americane din aceasta tara, in cadrul audierilor de ieri care vor continua si in cursul zilei de azi.

Generalul Petraeus a anuntat deja, la sfarsitul lunii martie, ca va sustine impunerea unei pauze "de o luna sau doua" in procesul de reducere a efectivelor americane, care va permite o noua evaluare a situatiei de pe teren. La randul sau, Crocker a avertizat ca Statele Unite au "imperativul moral" de a continua sa reduca nivelul violentelor din Irak.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.