"Dalai Lama mi-a adresat un apel, in calitate de presedinte al forumului premiilor Nobel, la care participam. S-a declarat ingrijorat de situatia din Tibet si si-a exprimat speranta ca eu si alti oameni politici putem gasi o solutie pasnica", potrivit comunicatului.

Gorbaciov a spus ca Dalai Lama nu incearca sa pericliteze integritatea teritoriala a Chinei si ca liderii chinezi sunt, asa cum a spus, deschisi la "contacte si consultari", daca cererea de independenta a Tibetului este abandonata. "Cred ca putem gasi material pentru a dialoga. Toate partile trebuie sa fie prudente si sa evite actele nesabuite", a spus Gorbaciov.

China a fost dur criticata pentru reprimarea manifestatiilor din Tibet, care au inceput la 10 martie. Guvernul tibetan in exil a spus ca 150 persoane au murit in operatiunile fortelor de ordine.

Ieri seara, guvernul chinez a denuntat incidentele care au perturbat traseul flacarii olimpice de la Londra la Paris. "Condamnam ferm perturbarea traseului flacarii olimpice de catre grupuri separatiste din Tibet, care si-au aratat dispretul fata de spiritul olimpic si fata de legile franceze si britanice", a declarat Jiang Yu, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe.