In Israel si Siria se inmultesc semnele ingrijoratoare ale unei posibile noi conflagratii militare. Trupe de rezervisti sirieni sunt mobilizate, se incinge atmosfera si in nordul Israelului.

In ultimele zile, ministrul Apararii Ehud Barak a inspectat de doua ori trupe si instalatii militare de la granita israeliano-siriana. "Nu recomand nimanui sa ne provoace, a avertizat Barak. Armata este pregatita pentru orice eventualitate. Contemplam linistea pastorala de pe granita noastra de nord, dar stim exact ceea ce se petrece pe teren." Barak le-a cerut soldatilor israelieni sa fie cat se poate de vigilenti, si sa fie gata, oricand, gata de riposta".

Un fapt neobisnuit a alarmat si mai mult populatia tarii: ministrul Apararii Barak a anulat vizita programata in Germania, dat fiind "situatia incordata de la granita israeliano-siriana". Stressul a crescut si mai mult dupa ce Guvernul israelian a decis desfasurarea unui mare exercitiu de alarma pe toata tara.

Exercitiul va incepe maine, duminica 6 aprilie, aplicd un scenariu virtual al izbucnirii razboiului. Guvernul israelian se va intruni in stare de urgenta; luni 7 aprilie vor fi mobilizate toate comandamentele de lupta, unitatile medicale de salvare si unitatile de pompieri; marti 8 aprilie, la ora 10 dimineata, toate sirenele din tara vor da semnalul de alarma, si elevii din toate scolile vor intra in adaposturi; miercuri 9 aprilie, cetatenii din regiunea Haifa isi vor imbraca mastile de gaze, iar la Nazaret si Miron vor interveni unitati de salvare; joi 10 aprilie, ca urmare a atacului cu rachete chimice, cei loviti de gaze vor fi transportati la spitalele din Afula si Emek Israel. Este pentru prima oara cd in Israel se desfasoara un exercitiu de alarma de asemenea amploare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.