George W. Bush se pregateste sa poarte, la sfarsitul saptamanii, discutii strategice si personale cu Vladimir Putin, in ceea ce va fi probabil ultima lor intalnire ca sefi de stat, dupa sapte ani de relatii uneori complicate, comenteaza AFP.

In Romania, unde participa la summitul NATO, Bush a ales sa fie prudent si a afirmat ca se asteapta la discutii "oneste" cu Putin, fara a se agata de asteptarile politice intr-o perioada in care relatiile dintre cele doua puteri se afla intr-un punct delicat.

Bush va merge sambata la Soci pentru a incerca din nou sa isi convinga interlocutorii rusi de bunele intentii ale Statelor Unite in Europa, a declarat presedintele american la Neptun, pe malul Marii Negre.
Inainte de a onora invitatia-surpriza a lui Putin, Bush incearca sa exercite presiuni asupra aliatilor din NATO pentru a sustine deschiderea Aliantei catre Georgia si Ucraina si proiectul american pentru scutul antiracheta in Europa, doua dosare care nemultumesc Rusia, arata NewsIn.

Intalnirea de la Soci va fi ultima in calitate de presedinti, a reamintit Bush. "I-as multumi daca va fi onest cu mine, i-as multumi daca isi va servi tara", a adaugat presedintele, acuzat adesea in Statele Unite ca a avut raporturi prea personale cu Putin si ca a inchis ochii la unele realitati in ceea ce priveste situatia din Rusia.

"Nu am nicio animozitate fata de presedintele Putin; faptul ca nu suntem de acord in anumite aspecte nu inseamna ca nu putem sa gasim cordialitatea care sa ne permita sa discutam lucrurile onest", a spus Bush.

Potrivit agendei saptamanale a lui Bush, el va lua cina sambata impreuna cu sotia sa, Laura, si cu Putin la resedinta de vara a acestuia de la Soci. Duminica, el va purta discutii cu Putin si cu succesorul acestuia, Dmitri Medvedev, dupa care va servi pranzul impreuna cu Putin, inainte de a se intoarce in Statele Unite.

Bush, care a cunoscut un singur presedinte rus in cei peste sapte ani pretrecuti la Casa Alba, a subliniat importanta relatiilor personale pentru a putea discuta subiectele care deranjeaza.

Inainte de deschiderea summitului de la Bucuresti, Bush a incercat din nou sa exercite presiuni asupra Aliantei pentru a include Georgia si Ucraina in Planul de Actiuni in vederea aderarii (Membership Action Plan, MAP). Bush a sustinut si proiectul american pentru scutul antiracheta, care a dus la o retorica ce amintea de Razboiul Rece cu Moscova.

Putin se va retrage de presedintie in luna mai, iar Bush va avea ocazia la Soci sa il cunoasca mai bine pe succesorul acestuia. Dar Putin a anuntat ca va deveni premier dupa investirea in functie a lui Medvedev. Bush a refuzat cu prudenta sa speculeze in legatura cu posibilitatea ca Putin sa pastreze puterea din culise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.