Guvernul de la Chisinau a aprobat luni noul guvern condus de Zinaida Greceanii, care are in program adoptatrea unei politici de apropiere fata de UE si Romania.

Programul noului premier, intitulat sugestiv „Progres si integrare“ , a fost aprobat de legislativ si vrea sa construiasca o relatie de buna vecinatate cu UE. „Asta inseamna, bineinteles, si relatii constructive cu Romania, in primul rind din perspectiva respectarii intereselor politice si economice ale Republicii Moldova“, a declarat Zinaida Greceanii, potrivit Cotidianul.

Prin noua sa strategie, guvernul basarabean incearca sa convinga Comisia Europeana sa-i acorde un nou cadru de colaborare. Acesta ar trebui sa inlocuiasca actualul Acord de Parteneriat si Cooperare, care expira in 2008. „Intelegind ca obtinerea calitatii de membru al Uniunii Europene este o aspiratie de perspectiva, credem ca pasii pe care ii va face noul guvern pe directia integrarii europene vor avea un impact pozitiv asupra nivelului de viata din Republica Moldova“, a afirmat seful guvernului de la Chisinau, Zinaida Greceanii.

Presa rusa afirma chiar Vladimir Putin ar putea aproba, la summitul NATO de la Bucuresti, un acord pentru reintegrarea regiunii separatiste Transnistria Republicii Moldova, cu conditia ca aceasta tara sa ramana neutra, ceea ce nu reprezinta o problema, deoarece neutralitatea este prevazuta in Constitutia acestei tari, noteaza Ziua.

Pe langa functia de premier, in noul Guvern vor mai fi alte cinci femei, astfel noul ministru al Finantelor va fi subalterna Zinaidei Greceanii, Mariana Durlesteanu, care in ultimii ani a fost ambasador al Republicii Moldova la Londra, ministru al Educatiei a fost numita Larisa savga, ministru al Sanatatii - Larisa Catrinici, iar ministru al Protectiei Sociale - Galina Balmos.

Au mai fost schimbati ministrul de Interne si cel al Dezvoltarii Informationale si a fost numit un nou ministru pentru nou creatul Minister al Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului. In rest ceilalti misnistrii si-au pastrat portofoliile iar ministrul Economiei Igor Dodon a fost avansat si in functia de prim-vicepremier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.