Curtea Constitutionala a Turciei urmeaza sa decida luni daca va suspenda activitatea partidului aflat la guvernare.

Potrivit Reuters si AFP, citate de EVZ, cei 11 judecatori ai Curtii Constitutionale a Turciei au decis ieri in unanimitate sa accepte judecarea cazului AK, formulat de procurorul general adjunct Abdyrrahman Yalcinkaya, care acuza formatiunea premierului Recep Tayyip Erdogan si a presedintelul Abdullah Gül de subminarea laicitatii statului. Statul laic este principiul fundamental si „irevocabil“ al republicii fondate de Mustafa Kemal Atatürk, de a carui pastrare au fost legate majoritatea crizelor politice si loviturilor militare din Turcia ultimilor 50 de ani.

Petitia adresata Curtii Constitutionale contine o lunga lista de presupuse dovezi care, potrivit procurorului sef, ar demonstra ca guvernul are o agenda islamista, principala acuzatie fiind recenta schimbare a constitutiei, astfel incat studentele sa poata purta baticul islamic in universitati, informeaza BBC.

Adeptii fermi ai secularismului afirma ca acesta ar fi un prim pas spre un stat islamic, din partea unui partid ai carui lideri au fost candva adepti ai islamismului.

La randul sau, reprezentantii partidului de guvernamant spun ca este vorba de un atac contra democratiei.

Cotidianul apreciaza ca odata acceptata petitia de catre Curtea Constitutionala va urma un proces care ar putea dura citeva luni, ceea ce va conduce la instabilitate politica.

Uniunea Europeana a cerut in weekend Curtii Constitutionale sa aiba in vedere interesele Turciei atunci cind va lua decizia referitoare la partidul de guvernare. „Sper ca judecatorii vor avea in vedere interesele Turciei pe termen lung, de a deveni o importanta democratie europeana, respectind toate principiile UE“, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, ingrijorat de posibilitatea excluderii partenerilor de negocieri din viata publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.