Coalitia aflata la putere la Praga a ajuns la un acord pentru formarea unui nou guvern, dupa demisia premierului Stanislav Gross. Viitorul prim-ministru ar putea fi Jan Kohout, ambasadorul Cehiei la UE.

Liderii celor trei partide aflate in coalitia de guvernare din Cehia au ajuns joi la un acord pentru formarea unui nou guvern, care sa asigure conducerea tarii pina la alegerile generale de anul viitor. Primul efect al acordului politic va fi acceptarea demisiei actualului lider al guvernului, Stanislav Gross, care, in absenta intelegerii politice, ar fi insemnat organizarea unui scrutin anticipat.

Gross, care la 35 de ani este cel mai tinar premier din Europa, a renuntat la sefia guvernului dupa mai multe luni in care presa, opozitia politica, dar si societatea civila l-au acuzat ca a obtinut ilegal un apartament de lux din centrul Pragai. El a respins toate acuzatiile, insa, dupa plecarea din guvern a crestin-democratilor, a acceptat sa demisioneze, chiar daca Executivul lui supravietuise in parlament, cu sprijinul neasteptat al comunistilor.

Dupa acordul de ieri, Partidul Social-Democrat, din care face parte Gross, va mentine coalitia cu crestin-democratii si cu Uniunea Libertatii. Social-democratul Jan Kohout, ambasadorul Cehiei la Uniunea Europeana, este favorit pentru functia de prim-ministru. Analistii cehi nu vad insa cu ochi buni noul Executiv care, in opinia lor, va fi slab si se va concentra pina la alegeri numai pe adoptarea bugetului pe anul viitor si ratificarea Constitutiei UE, aminind reformele fiscale, ca si pe cele din sistemele social si de sanatate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.