Prim-ministrul Ariel Sharon simte Israelul "in ajunul unui razboi civil" * Situatia este cauzata de nemultumirea crescanda a colonistilor evrei fata de planul lui Sharon de retragere din Gaza

"Atmosfera care exista in Israel seamana cu atmosfera din ajunul unui razboi civil", a dezvaluit ieri prim-ministrul israelian Ariel Sharon, intervievat de postul american CNN. Oficialul israelian a facut aceasta afirmatie ca raspuns la intrebarea CNN privind modul in care reactioneaza israelienii fata de planul lui Ariel Sharon de desfiintare a coloniilor evreiesti din Fasia Gaza.

Premierul israelian planuieste sa forteze evacuarea, in curand, a coloniilor evreiesti din Gaza, ca masura in cadrul procesului de pace israeliano-palestinian, insa intampina o opozitie deosebit de puternica din partea colonistilor evrei, din partea propriului Guvern si din partea a foarte multi israelieni. Ariel Sharon a recunoscut ieri ca exista posibilitatea ca o parte din militarii Armatei Israelului sa refuze sa indeplineasca viitorul ordin al Guvernului israelian privind evacuarea colonistilor din Gaza.

"Incitari teribile"

Totusi, Ariel Sharon a apreciat pentru CNN ca militarii israelieni care nu se vor supune ordinului sunt destul de putini. De altfel, desi a recunoscut ca Israelul este amenintat cu un razboi civil, Sharon a declarat ca nu este foarte ingrijorat de acest pericol. "Atmosfera din Israel seamana cu atmosfera din ajunul unui razboi civil, exista incitari teribile. Dar eu voi lua toate masurile necesare pentru a ma asigura ca acest lucru nu se va intampla", a precizat Ariel Sharon pentru CNN. Intrebat daca nu se teme ca planul sau de retragere a Israelului din Gaza i-ar putea determina pe extremistii evrei sa incerce sa il asasineze - dupa cum s-a intamplat cu premierul israelian Itzhac Rabin - Ariel Sharon a raspuns ca nu are de gand sa abandoneze retragerea din Gaza si ca va duce acest proiect pana la capat.

In cazul aplicarii retragerii israeliene din Gaza, aproximativ 8000 de colonisti evrei vor trebui sa paraseasca Fasia. Premierul israelian s-a referit si la chestinuea viitorului locuintelor acestora: "Pozitia mea este ca Israelul trebuie sa aduca sinagogile si cimitirele israeliene din Gaza in Israel, si ca trebuie sa incerce sa pastreze intacte casele acestora din Gaza. Voi face toate eforturile sa pastrez aceste locuinte intacte", a declarat Ariel Sharon pentru CNN.

Israelul a inceput saptamana aceasta plata compensatiilor financiare catre colonistii evrei care vor fi evacuati la vara din Fasia Gaza, transmite Rompres. Pe de alta parte, reprezentantii colonistilor evrei din Fasia Gaza au indicat ca au mandatat o echipa de avocati sa inceapa negocieri cu Guvernul Sharon privind conditiile viitoarei lor evacuari, ceea ce reprezinta cel mai important mesaj ca opozitia lor fata de retragere incepe sa se atenueze, estimeaza agentiile americane de presa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.