Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, anunta azi, cu ocazia viszitei in Marea Britanie, ca va suplimenta trupele in Afganistan.

Surse apropiate presedintelui francez au declarat pentru ' Daily Telegraph', citat de Cotidianul, ca Franta ar fi de acord sa isi suplimenteze trupele in Afganistan daca obtine sprijinul Marii Britanii pentru un francez in fruntea fortei NATO in sudul Europei

Franta nu a avut pina acum sustinerea necesara pentru obtinerea acestei functii, desi a mai facut incercari in timpul mandatului lui Jacques Chirac. Negocierea acestei functii se inscrie in initiativa lui Sarkozy de a readuce Franta in structura militara integrata a Aliantei, din care Charles de Gaulle s-a retras in 1966. In schimbul acestei reveniri a Frantei, Sarkozy doreste ca SUA sa nu se opuna dezvoltarii unei politici europene de aparare coordonate cu cea a NATO.

Cotidianul britanic „The Times“, citay de EVZ, a dezvaluit la sfarsitul saptamanii trecute ca presedintele francez Nicolas Sarkozy ii va comunica premierului britanic Gordon Brown, in timpul vizitei pe care o incepe astazi la Londra, ca ia in considerare trimiterea a inca 1.000 de militari alaturi de circa 2.000 de francezi aflati deja in Afganistan.

„Cifra va fi precizata de presedintele tarii, dar acesta a declarat ferm ca va spori numarul militarilor“, a declarat ieri Kouchner pentru postul de radio Europa 1. „Franta a declarat in mod constant ca isi va consolida trupele, dar ca pentru aceasta este nevoie de o reflectare cu adevarat strategica“, a adaugat seful diplomatiei franceze, precizand ca noua abordare va fi discutata la Summitul NATO de la Bucuresti si in cadrul unei conferinte de securitate, in luna iunie.

Intrebat cum vede intentia Frantei de a reveni in struc­turile mi­litare ale NATO, Jean-Francois Bureau, adjunct al secretarului general NATO, divizia Diplomatie Publica, a declarat pentru Adevarul ca “Pentru ta­rile membre ale Aliantei este o oportunitate, pentru ca Franta este acum la conducerea KFOR - trupele internationale de mentinere a pacii in Kosovo, iar generalii francezi au condus in trecut si Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) din Kabul. Din punctul de vedere al NATO este un angajament puternic militar si operational al Frantei. Sentimentul tarilor membre NATO este ca ar putea fi o buna ocazie pentru a ajuta Alianta sa continue transformarea care a inceput acum 50 de ani.”

Pentru a-si impresiona gazdele, Nicolas Sarkozy a luat lectii intensive de engleze. "Presedintele este nerabdator sa isi demonstreze angajamentul fata de tot ceea ce inseamna Albion", a declarat un oficial al presidentiei franceze, pentru Telegraph, citat de Ziua.

Chiar daca Sarkozy va tine un discurs in Camerele reunite ale Parlamentului Britanic, in franceza, se presupune ca vrea sa o impresioneze pe Regina si pe Gordon Brown cu un vocabular mai elaborat in limba engleza in discutiile in particular.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.