Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut distrugerea mai multor mii de esantioane ale unui virus letal, care au fost trimise in mod accidental pentru a fi testate la mai mult de 3.700 de laboratoare din 18 tari. Virusul, cunoscut sub numele de H2N2 sau "gripa asiatica", a cauzat in anul 1957 moartea a peste patru milioane de persoane. Virusul gripei asiatice a fost eradicat unsprezece ani mai tarziu.

"Persoanele nascute dupa anul 1968 fie nu au imunitate la acest virus, fie au imunitate redusa" la H2N2, impotriva caruia nu exista in momentul de fata nici un vaccin", a anuntat Klaus Stohr, reprezentant al OMS. "Daca o singura persoana va fi infectata cu acest virus, boala se va raspandi foarte rapid", a adaugat acesta. Luand in calcul posibilitatea unui atac terorist biologic, Administratia Statelor Unite a solicitat Colegiului Patologilor Americani - institutia care a trimis esantioanele de virus - sa ceara laboratoarelor din Europa, Asia, America si Orientul Mijlociu sa distruga imediat mostrele primite.

OMS a solicitat la randul ei revizuirea masurilor de siguranta "in ceea ce priveste virusii de gripa care nu au afectat populatia in ultimii ani si impotriva carora oamenii nu mai au imunitate. "Ceea ce pune insa mari semne de intrebare e faptul ca OMS nu a oferit nici o explicatie privind modul in care mostrele au fost trimise in laboratoare. "in mod normal, virusii de gripa A, care circula in prezent, sunt folositi pentru teste de eficacitate", precizeaza un comunicat OMS. De asemenea, exista si pericolul ca derivate ale virusului letal sa fi fost trimise de laboratoare altor institutii de cercetare din domeniu, fapt ce poate fi doar cu greu controlat.

Livrarea esantioanelor de virus a inceput in octombrie 2004. Pana in prezent nu au fost semnalate cazuri de infectare cu virusul H2N2, iar riscul de a fi infectat cineva este scazut. "Cei mai expusi sunt tehnicienii care lucreaza in laboratoarele carora le-au fost trimise mostrele spre testare", a adaugat Stohr.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.