La cinci ani dupa primele explozii de la Bagdad, in 20 martie, razboiul din Irak ramane un subiect important de dezbatere pentru mediile publice din SUA.

Americanii marcheaza astazi, cu o zi in avans, implinirea a cinci ani de la lansarea invaziei din Irak. Potrivit AFP, natiunea americana este mai preocupata de situatia economiei lor decat de situatia luptei dn Irak, desi aproape 4.000 dintre militarii lor si-au pierdut viata in acest razboi.

Presdintele Bush a subliniat de asemenea, in discursul sau, necesitatea ca trupele americane sa fie mentinute in Irak. Presedintele admite faptul ca discutiile pe marginea acestei teme sunt juste, dar insista ca prezenta SUA in Irak, ramane cruciala, arata CNN.

„Pentru mine raspunsul este foaret clar. Inlaturarea lui Saddam Hussein de la putere a fost cea mai buna decizie, iar acesta este un razboi pe care America poate si trebuie sa il castige”.

„Nimeni nu se impotriveste argumentului ca acest razboi ne-a costat mult si am pierdut mii de vieti, dar astfel de pierderi sunt inevitabile, daca ne gandim cat ne-ar costa o victorie a inamicilor in Irak”, a declarat George Bush, potrivit CNN.

Potrivit NewsIn, de mai multe luni, razboiul, care continua sa fie obiectul unei nemultumiri profunde, a fost depasit pe lista prioritatilor americanilor. Pentru 42% din electorat, economia este cea care va conta cel mai mult atunci cand isi vor alege viitorul presedinte, in timp ce razboiul se afla pe primul plan pentru numai 21%, potrivit unui sondaj realizat de postul de televiziune CNN.

In iunie 2007, situatia era diferita, principala preocupare era razboiul din Irak pentru 31% dintre alegatori, iar economia pentru 23%. Nu exista, insa, nicio indoiala ca razboiul va continua sa preocupe si sa divizeze opinia publica.

Aproximativ 3.990 de militari americani au fost ucisi in Irak, iar conflictul a costat sute de miliarde de dolari. Potrivit lui Joseph Stiglitz, laureat la premiului Nobel de economie, conflictul ar putea costa Statele Unite circa 3.000 de miliarde dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.