Capii celor mai cunoscute familii din nordul Albaniei au adoptat, in cadrul unei reuniuni extraordinare care a avut loc in Kushe (170 km nord de Tirana), un nou "cod al onoarei" care sa il inlocuiasca pe cel stabilit cu 600 de ani in urma. Vechiul cod legifera "razbunarea singelui cu singe", adica uciderea tuturor barbatilor din neamul unui criminal, ceea ce a dat nastere unor vendete intinse pe sute de ani, clanurile rivale continuind sa se macelareasca reciproc, desi pricina dusmaniei era aproape uitata.

"Noul cod prevede ca nevinovatii nu vor fi pedepsiti. Razbunarea nu se va mai aplica asupra intregii familii", a explicat un promotor al acestei initiative, Kastriot Bajraktari, membru al uneia dintre cele mai mari si mai respectate familii din zona. Dupa indelungi dezbateri, cei 5.000 de participanti la reuniune au fost de acord cu initiativa, inspirata de revizuirile la codul onoarei adoptate de vecinii muntenegreni in urma cu 35 de ani.

Razbunare pe tot neamul

Desi astfel de povesti par desprinse din romane vechi, la ora actuala, in Albania, membrii a peste 650 de familii, dintre care circa 2.000 de copii traiesc cu teama, amenintati cu moartea, in numele unor vendete vechi de sute de ani, pe care autoritatile incearca sa le stopeze.

"Vechiul cod spunea ca toti urmasii de sex masculin ai familiei unui criminal sint vizati de razbunare, adica vor fi ucisi, chiar daca in acest fel este razbunata o crima savirsita cu zeci de ani in urma", explica unul dintre batrinii albanezi. Familia victimei se intrunea pentru a desemna un reprezentant al sau, insarcinat sa duca la capat razbunarea, omorind orice barbat din neamul dusmanilor.

Doar asasinul plateste

"Noul cod precizeaza clar: doar asasinul va plati pentru crima", rezuma Palaj, un tata caruia i-au fost ucisi in ultimul an trei fii. Conform noului act, persoanele care ajuta sau ascund un asasin vor fi pedepsite prin excluderea timp de zece ani de la toate ceremoniile religioase. De asemenea, celelalte familii din zona nu vor mai accepta sa se lege prin casatorii cu neamul lor. Este vorba doar despre un cod de reguli morale, dar acesta are mare importanta in rindul populatiei si va ajuta politia si instantele judecatoresti sa devina mai eficace in lupta cu criminalitatea din nordul tarii, e de parere ministrul Mark Bello. Pentru a descuraja acest tip de razbunari seculare, guvernul a adoptat o lege care prevede confiscarea averii celor care se dedau la astfel de practici.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.