Alegatorii decid daca se mentin sau nu taxele pentru sanatate si educatie impuse de Guvern.

Analistii apreciaza ca opozitia de centru-dreapta, partidul FIDESZ condus de Viktor Orban, ar putea obtine o victorie impotriva coalitiei de guvernare formata din Partidul Socialist, al premierului Ferenc Gyurcsany, si Alianta Liber Democrata.

Alegatorii ungari trebuie sa raspunda la trei intrebari la referendum, prin DA sau NU. intrebarile sunt daca sa se mentina taxele pentru consultatiile medicale, pentru zilele de spitalizare si pentru fecventarea invatamantului superior.

Pentru a fi validat, procentul celor care se vor pronunta in favoarea variantei castigatoare trebuie sa fie de cel putin 25% din numarul celor inscrisi in listele electorale, in total 8 milioane de alegatori.

Sondajele estimeaza o prezenta la urne de 35-40%.

Liderul FIDESZ, Viktor Orban, e de parere ca de prezenta la vot depinde care vor fi consecintele politice ale referendumului.

FIDESZ a initiat procedurile pentru convocarea referendumului inca din 2006, dupa ce a cerut demisia premierului Gyurcsany, dar organizarea acestuia a fost intarziata de dezbaterile parlamentare si unele conditii legale destul de greu de indeplinit.

Dupa privatizarea sistemului sanitar, mai ales a cabinetelor medicale, Guvernul a introdus o taxa de 1,2 euro pentru vizitele in spitale si pentru zilele de spitalizare, taxa care a dus la re-echilibrarea bugetului sanitar. Medicii particulari castiga legal in medie cam 700 de euro in plus pe luna si s-au redus cozile din salile de asteptare.

Analistii apreciaza ca referendumul vine la mult prea mult timp dupa criza din 2006, cand premierului Gyurcsany i s-a cerut demisia si prea devreme fata de anul 2010, cand sunt programate alegerile parlamentare pentru a avea vreun efect.

Guvernul condus de Ferenc Gyurcsany a luat o serie de masuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar si rata inflatiei. insa analistii apreciaza ca in ciuda nemultumirii populare fata de aceste masuri, nu se va ajunge la demisia premierului.

Mai ales ca Ferenc Gyurcsany a promis reducerea taxelor din 2009 pentru a-i convinge pe cetatenii unguri ca partea dureroasa a reformelor a trecut.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.