Mai multi experti sustineau vineri, in presa bulgara, ipoteza ca un act terorist ar fi fost la originea incendiului produs saptamana trecuta intr-un tren din Bulgaria, soldat cu noua morti, in conditiile in care in aceasta tara nu a mai avut loc niciun atentat din anii '80, relateaza NewsIn.

"Trenul a fost incendiat intentionat, si nu de unul, ci de mai multi teroristi", a declarat astazi, pentru cotidianul Trud, un expert in lupta antiterorism Christo Smolenov, insarcinat in anii '90 cu antrenarea unitatilor speciale ale Ministerului Apararii. "Daca a fost un act terorist, reprezinta un semnal care trebuie descifrat. Daca inchidem ochii, teroristii vor fi incitati sa recidiveze", a afirmat el pentru postul national de televiziune.

Procurorul general Boris Velcev nu a exclus pista unui act terorist. "Versiunea unui act terorist este examinata la fel de serios ca si celelalte" ipoteze, printre care o eventuala neglijenta din partea pasagerilor sau a personalului a declarat el.

Daca aceasta ipoteza se va confirma, ar fi primul act terorist in Bulgaria incepand din anii '80. In perioada respectiva, mai multe atentate cu bomba, inclusiv intr-un tren si intr-o gara, au fost comise de bulgari de origine turca, in semn de protest fata de politica de asimilare desfasurata de autoritatile comuniste.

Incendiul din tren s-a produs in noaptea de 28 spre 29 februarie, intr-un vagon cuseta si un vagon de dormit, in apropiere de Cerven Briag, in nord-vestul Bulgariei. Cadavrele carbonizate ale victimelor - patru barbati si cinci femei - au fost dificil de identificat.

Potrivit lui Christo Smolenov, "o deformare specifica a celor doua vagoane" afectate "dovedeste focare clare de incendiu". El a respins versiunea pasagerilor, potrivit careia incendiul ar fi izbucnit dupa ce o lampa ar fi aprins draperiile de la vagonul cuseta, de unde flacarile s-ar fi propagat si catre vagonul de dormit.

Exeprtul subliniaza ca substante inflamabile, cum sunt "cocktailurile Molotov sau napalmul, puteau fi utilizate in mai multe locuri din tren", provocand mai multe focare.

Ipoteza unui act terorist a mai fost avansata in presa de alti trei experti in lupta antiterorism - Slavcio Velkov, Ivan Boiadjiev si Ivan Petkov.

Velkov a subliniat, insa, joi la postul national de televiziune ca faptul ca nicio organizatie nu a revendicat atacul este ciudat.

Ministrul transporturilor, Petar Mutafciev, a anuntat ca asteapta concluziile anchetei in curs pentru a se pronunta, admitand, insa, ca "nu este vorba de un accident tipic de tren", potrivit cotidianului Monitor.
Directorul cailor ferate bulgare, Oleg Petkov, a afirmat pentru televiziunea BTV ca "un catalizator" a contribuit la intensitatea incendiului.

Ministerul Transporturilor a intensificat in 6 martie masurile de securitate privind calatoriile cu trenul: este interzis fumatul, iar bagajele, in special cele din vagoanele de dormit, trebuie controlate, iar sistemul de inregistrare a pasagerilor trebuie imbunatatit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.