Dupa patru ani, Ierusalimul a fost din nou lovit de un atac terorist. Opt elevi ai unei scoli religioase evreiesti au fost impuscati mortal de un palestinian, ucis si el de fortele de ordine.

Atentatul a fost condamnat in intreaga lume, inclusiv de Autoritatea Palestiniana. Dar in Gaza si in taberele de refugiati din Liban, vestea a starnit manifestatii de bucurie.

Atacul s-a produs la un respectat institut rabinic din vestul Ierusalimului. Palestinianul a deschis focul, cu o arma automata si un pistol, asupra elevilor adunati intr-o biblioteca. Opt adolescenti au fost ucisi pe loc si multi altii au fost raniti. In cele din urma, un ofiter care locuia in apropiere a reusit sa-l doboare pe agresor.

Un grup de preoti romani, aflati in pelerinaj la Ierusalim, au trecut prin zona la doar cateva minute dupa atentat. "Se pare ca este o razbunare a unei miscari palestiniene pentru celalalt atac impotriva copiilor din teritoriilor ocupate", a apreciat unul dintre preoti.

Teroristul locuia in cartierul arab al Ierusalimului, anexat de Israel, si avea acte de identitate cu care putea sa circule peste tot in statul evreu. Atacul a fost revendicat de o organizatie pana acum necunoscuta, numita dupa un lider al miscarii siite libaneze Hezbollah, ucis recent.

Vestea atentatului a fost primita cu entuziasm la Gaza, unde miscarea extremista Hamas l-a calificat drept "un act eroic" si "razbunarea lui Allah" pentru recenta ofensiva israeliana in care au fost ucisi peste 120 de palestinieni.

In schimb, atacul a fost condamnat de presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, de presedintele George W. Bush si numeroase guverne din toata lumea. Consiliul de Securitate al ONU, intrunit de urgenta, nu a putut totusi sa adopte o declaratie de condamnare, din cauza opozitiei Libiei.

Analistii se tem ca atentatul isi va atinge scopul - esecul negocierilor dintre Israel si palestinieni, aflate si asa in impas.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.