Amanarea alegerilor generale din Irak prevazute pentru data de 30 ianuarie a anului viitor este considerata "inacceptabila" de liderii religiosi siiti, a declarat sambata, la Najaf, un purtator de cuvant al acestora, informeaza AFP. Cincisprezece partide irakiene, inclusiv cel al premierului Iyad Allaui, au cerut, vineri, amanarea cu sase luni a alegerilor generale. Cele 15 partide, reunite la initiativa sunnitului Adnane Pashashi, fost candidat la presedintie, apreciaza ca ar fi oportuna amanarea alegerilor, in speranta unei imbunatatiri a situatiei securitatii in tara. Insa, Marjaija (marii sefi religiosi siiti) s-au opus amanarii alegerilor. Mohammed Hussein al-Hakim, fiul ayatolahului Mohammed Sad'd Al-Hakim, a mentionat ca aceasta este pozitia impartasita de toti cei patru mari ayatolahi ai Irakului.

Marii sefi religiosi siiti nu au incetat sa isi incurajeze comunitatea, majoritara in Irak, sa mearga la vot, pentru a pune astfel capat ocupatiei straine din Irak. Ambasadorul american in Irak, John Negroponte, a declarat, sambata, ca situatia din Irak nu trebuie sa impiedice desfasurarea alegerilor generale la 30 ianuarie, in timp ce presedintele Comisiei Electorale irakiene, Abdel Hussein al-Hindaoui, a exclus posibilitatea amanarii scrutinului. "Timpul este scurt, fara indoiala, in special tinind cont de mediul de securitate, dar este o provocare pe care suntem decisi sa o infruntam," a spus Negroponte. Organizarea alegerilor va fi ingreunata in unele sectoare din Mosul, unde rebelii sunt hotarati sa perturbe desfasurarea scrutinului.
Armata americana a anuntat descoperirea altor 17 cadavre la Mosul, nordul Irakului (in numai zece zile, in Mosul au fost descoperite peste 40 de trupuri neinsufletite). Totodata, 43 de insurgenti au fost arestati de trupe americane si politia paramilitara irakiana, in cadrul operatiunii de restabilire a controlului la Mosul. Generalul Carter Hamm a precizat ca rebeliunea din Mosul este alimentata de partizanii fostului regim, inclusiv de cei care au fost nevoiti sa paraseasca, recent, orasul Fallujah. El a confirmat informatiile furnizate de autoritatile irakiene referitoare la capturarea, la Mosul, a adjunctului lui Abu Mussab al-Zarqawi, insa a refuzat sa ofere mai multe informatii.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.