Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a acuzat duminica Statele Unite ca au favorizat aparitia terorismului in Orientul Mijlociu, in timpul unei vizite istorice in Irak, ce marcheaza o "noua pagina" in relatiile dintre cele doua tari, relateaza NewsIn.

"In urma cu sase ani, nu existau teroristi in regiunea noastra. De cand strainii au pus piciorul aici, au aparut teroristii", a declarat presedintele iranian intr-o conferinta sustinuta duminica seara, la Bagdad.

Anterior, Ahmadinejad l-a criticat pe presedintele american George W. Bush, care acuza in mod regulat Teheranul ca furnizeaza arme gruparilor siite irakiene pentru a ataca armata americana.

Bush "ii acuza intotdeauna pe ceilalti fara dovezi, iar acest lucru genereaza probleme", a afirmat presedintele iranian. "Americanii trebuie sa inteleaga ca poporul irakian nu iubeste America", a adaugat el dupa o reuniune cu premierul Nuri al-Maliki, in Zona Verde din Bagdad.

Aceasta vizita de doua zile este prima a unui presedinte iranian din istoria contemporana a celor doua tari, aflate in razboi in perioada 1980 - 1988. Ea intervine in conditiile in care Statele Unite, putere dominanta in Irak, unde a desfasurat 158.000 de militari, incearca sa limiteze influenta iraniana in Orientul Mijlociu, in special in Liban si in teritoriile palestiniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.