Barack Obama a promis ca, daca va fi ales presedinte al SUA, in urmatoarele 100 de zile de la alegerea sa el va merge sa participe "la un forum islamic important", pentru a transmite mesajul ca "SUA nu este in razboi cu Islamul", scrie publicatia online Gulf News, citata de Rompres.

Acesta este un semnal important al credintei lui Obama ca actuala confruntare fatala cu lumea islamului, asa cum este promovata ea de G.W. Bush, trebuie sa fie urgent eliminata. Obama nu a specificat unde are de gand sa-si transmita mesajul prietenesc fata de Islam dar se poate specula ca acest lucru ar putea avea loc la un summit al Organizatiei Conferintei Islamice - o asociatie formata din 65 de state islamice - sau in Arabia Saudita, patria celui mai venerat sanctuar islamic sau in Egipt, la Universitatea Islamica Al Azhar sau chiar in Irakul sfasiat de conflicte. Aceasta promisiune indrazneata a fost facuta cu ocazia unui larg discurs pe teme politice, sustinut in luna august a anului trecut la Washington si in care Obama denunta razboiul catastrofal din Irak, un razboi care "nu ar fi trebuit sa fie autorizat si nu ar fi trebuit purtat".

In schimb, el a declarat si a repetat in mod frecvent ca el ar retrage trupele din Irak, ar angaja discutii cu Iranul si Siria si ar incepe lupta cu adevaratii inamici ai SUA, teroristii din Al-Qaida care se ascund in sanctuarele lor tribale din nord-vestul Pakistanului. El a mai afirmat, de asemenea, ca in momentul in care va deveni presedinte, "va respinge tortura...va inchide Guantanamo...va adera la Conventia de la Geneva...si va face sa se retraga valul de disperare care da nastere la ura". America "trebuie sa intreprinda o munca diplomatica dura si sustinuta in regiunea Orientului Mijlociu, in scopul pacii si stabilitatii", a mai afirmat el.

Aceste puncte de vedere au facut sa se aprinda un semnal de alarma in ochii "soimilor" israelieni si ai "si mai soimilor" lor sustinatori americani. Acestia se intreaba cu teama daca nu cumva un Obama ajuns presedinte va folosi forta SUA pentru a impune Israelului o rezolvare a conflictului de durata arabo-israelian si va ajuta la nasterea unui stat palestinian viabil, lucru pe care Israelul si prietenii sai au incercat sa-l evite tot timpul.

"Soimii" israelieni se tem - probabil pe buna dreptate - ca Obama, desi avand vointa de a asigura securitatea Israelului, nu este sustinatorul neconditionat si lipsit de critica care a fost Bush timp de sapte ani incoace. In ochii lor, Obama este vinovat de o erezie impardonabila si anume de a fi afirmat cu diferite ocazii ca "guvernul israelian trebuie sa faca concesii dificile pentru a relansa procesul de pace" si ca "nimeni nu a suferit mai mult ca poporul palestinian" sau ca "ridicarea zidului care divizeaza cele doua natiuni (israelieni si palestinieni) este un alt exemplu al modului cum actuala administratie neglijeaza inceperea unei negocieri a pacii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.