In prima dezbatere televizata dintre candidati din ultimii 15 ani, primul ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero si liderul opozitiei Mariano Rajoy s-au insulta, acuzandu-se reciproc ca mint.

Potrivit BBC, Zapatero, actualul premier al Spaniei, a fost acuzat vehement de Mariano Rajoy, liderul partidului popular, ca a cedat in fata terorismului. "Ai mintit, i-ai inselat pe toti spaniolii. Ai negociat politic cu ETA, ai pus sub semnul intrebarii domnia legii, te-ai jucat cu legea, ai cedat teroristilor si ai acceptat santajul lor", a spus liderul opozitiei, referindu-se la faptul ca guvernul Zapatero a continuat dialogul in secret cu miscarea sparatista basca ETA, dupa ce luptatorii ETA au reluat atacurile in 2006.

Premierul a replicat acum furios ca opozitia are o atitudine imorala, exploatand problema terorismului in scopuri politice.

"Voi sunteti cei care au mintit", a spus domnul Zapatero, referindu-se la afirmatiile partidului popular din 2004, cand se afla la putere, ca ETA s-ar fi aflat in spatele atentatelor de la Madrid.

Al doilea subiect al dezbaterii, potrivit Cotidiaul,a fost problematica economica, Zapatero sustinind ca guvernul sau are performante deosebite si a creat locuri de munca intr-un ritm fara precedent.

Potrivit Cronica Romana, liderul conservator a venit cu statistici pentru a proba franarea cresteri economice chiar odata cu intrarea in anul electoral si a alunecat bizar in populism, incepand sa vorbeasca despre “spaniolii care trebuie sa munceasca de la sapte dimineata”, din cauza cresterii preturilor la produsele de baza si a ratelor de credit pentru locuinte.

Rajoy continua atacul la adresa adversarului sau si in problema imigrantilor, facandu-l vinovat pe Zapatero de regularizarea a circa 60.000 lucratori ilegali in Spania, dar Rajoy insusi a decis cinci valuri masive de regularizare a imigrantilor, ca ministru de Interne in guvernul Aznar, in perioada 2001-2004.

“Eu sunt alaturi de Sarkozy si Merkel, dumneata esti alaturi de Chavez si Castro. Aceasta este politica noastra externa”, i-a spus Rajoy rivalului socialist.

Pana la 9 martie cei doi competitori se vor mai intalni o data in fata camerelor de luat vederi, lunea viitoare.

Potrivit Romania Libera, cei doi candidati au cariere impresionante ceea ce face lupta si mai stransa.
Actualul premier, socialistul José Luis Rodriguez Zapatero, care candideaza pentru un al doilea mandat la conducerea guvernului spaniol, nu a pierdut niciodata in alegeri. In 1986 a fost cel mai tanar parlamentar ales pana atunci in Spania. El si-a axat campania pe bunele rezultate ale economiei spaniole, dar expertii avertizeaza ca aceasta risca o stagnare sau chiar o scadere.

Contracandidatul sau, conservatorul Mariano Rajoy, este un politician experimentat. In cele doua mandate in care popularii s-a aflat la guvernare sub conducerea lui Aznar, Rajoy a fost pe rand ministru al Culturii, Educatiei, ministru de Interne si vicepremier. A condus campania electorala din 2000, care a fost un succes pentru conservatori, Aznar fiind reales.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.