Saptamana trecuta, colonelul Morris Davis, procurorul general al tribunalelor militare exceptionale de la Guantanamo din 2005 pana in 2007, si-a anuntat intentia de a depune marturie in favoarea apararii, pentru a denunta o serie de presiuni politice.

Davis l-a acuzat direct pe Haynes, un jurist civil numit la inceputul primului mandat al lui Bush si considerat unul dintre artizanii politicilor antiterorism controversate. Potrivit colonelului, care a demisionat in ziua in care o directiva ministeriala l-a plasat pe Haynes intr-o pozitie superioara in ierarhie, in octombrie, acesta i-a spus cu doi ani inainte ca niciun proces de la Guantanamo nu va duce la o achitare.

"Politicile din cadrul ministerului nu fac onoare celor care poarta uniforma. Aceasta influenta politica asupra procedurii fura justitia sistemului judiciar militar", a denuntat Davis.
Pentagonul a contestat acuzatiile.

Luni, comunicatul care anunta retragerea lui Haynes nu a mentionat polemica, nici faptul ca acesta a fost numit in 2003 judecator al Curtii de Apel federale din Richmond, nominalizare controversata pe catre Senatul inca nu a confirmat-o. Haynes, care va reveni la practica privata, va fi inlocuit de adjunctul sau, Daniel Dell'Orto.