Varianta Kievului de rezolvare a conflictului transnistrean implica federalizarea Republicii Moldova * Solutia este sustinuta atat de Rusia, cat si de separatistii de la Tiraspol, dar a fost respinsa pana in prezent de Chisinau

Planul ucrainean de reglementare a situatiei Transnistriei separatiste prevede "crearea unei federatii din doi subiecti - Republica Moldova si Transnistria". Aceasta informatie a fost data publicitatii ieri de catre agentia de presa "Regnum", preluata atat de catre agentia de presa FLUX de la Chisinau, cat si de catre Agentia "Rusia la zi".

Recenta intalnire de la Washington dintre noul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, si presedintele SUA George W. Bush a inclus si discutii despre planul ucrainean de rezolvare a crizei din Transnistria, transmite agentia "Rusia la zi". Prin propunerea realizarii in teritoriul oficial al Republicii Moldova a unei federatii cu doi subiecti - Republica Moldova de pana la Nistru si Transnistria - Ucraina are in vedere renuntarea la statutul federativ special al Gagauziei, cu scopul minimalizarii influentei traditionale a Turciei in aceasta regiune, populata de turci-gagauzi, noteaza agentia FLUX.

De remarcat insa ca planul Ucrainei de rezolvare a conflictului transnistrean este aproape identic cu planul propus acum doi ani de Rusia, avand in vedere recunoasterea si oficializarea regimului separatist de la Tiraspol. In cazul federalizarii Republicii Moldova, regimul transnistrean ar fi astfel recunoscut pe plan international si prin participarea la conducerea acestei posibile federatii transnistrenii controlati de Moscova ar putea avea putere asupra politicii externe a Republicii Moldova, stat locuit in majoritate de etnici romani.

Autoritatile ucrainene nu reactionasera pana ieri seara in urma dezvaluirii in presa a detaliilor privind planul ucrainean de rezolvare a conflictului transnistrean. Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a declarat recent ca autoritatile de la Kiev vor prezenta public in aceasta luna planul de reglementare a problemei transnistrene.

Moldova nu accepta federalizarea

Ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasili Sova, a declarat ieri ca oficialii de la Chisinau nu vor discuta pe tema propunerii ucrainene de rezolvare a situatiei Transnistriei daca planul oficial al Kievului va contine prevederi privind federalizarea Republicii Moldova, relateaza FLUX. "Deocamdata avem doar informatia generala despre planul ucrainean de reglementare a problemei transnistrene si nu dispunem de detalii. Acest plan este in pregatire, dar partea ucraineana ne-a promis ca atunci cand el va deveni document, vor avea loc consultari preliminarii cu reprezentantii Chisinaului", a declarat ministrul moldovean. Acum doi ani, Republica Moldova a respins un plan asemanator, care avea in vedere tot federalizarea tarii, plan care fusese propus de Federatia Rusa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.