Palestinienii care protesteaza fata de blocada impusa de Israel au format un lant uman, astazi, in Fasia Gaza, regiune care este controlata de Hamas, iar Israelul a amenintat ca va folosi forta, daca acestia incearca sa intre pe teritoriul israelian.

Organizatorii, cu legaturi cu Hamas, care conduce in Fasia Gaza, au spus anterior ca vor organiza o manifestatie pasnica la care vor participa 40.000-50.000 de femei si copii, vor forma un lant uman de-a lungul granitei si vor cere ridicarea blocadei israeliene, informeaza NewsIn.

Izolarea Fasiei Gaza s-a intensificat cand Hamasul a preluat controlul asupra regiuni in luna iunie, dupa lupte de strada cu fortele Fatah ale presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas. "Cerem liberalilor din lumea intreaga sa salveze Fasia Gaza", se putea citi pe o pancarta.

Hamas a facut brese in zidul dintre teritoriile palestiniene si Egipt luna trecuta, permitand multor palestinieni sa treaca frontiera.

Trupele israeliene au fost desfasurate la frontiera cu Fasia Gaza. Oficiali israelieni au cerut Hamas sa mentina controlul asupra manifestatiei. "Sper ca Hamas va intelege ca suntem desfasurati si pregatiti, ca nu se va repeta ce s-a intamplat in Culoarul Philadelphia in urma cu cateva saptamani", a spus ministrul israelian al apararii, Matan Vilnai. "Nu avem de gand sa ne jucam. Vom folosi toate masurile pentru a impiedica oamenii sa intre pe teritoriul israelian", a avertizat el. Intrebat daca fortele israeliene ar putea recurge la arme, el a spus ca "orice va trebui facut, va fi facut".

Organizatorii protestului au declarat ca manifestantilor li s-a spus sa nu incerce sa treaca frontiera cu Israelul. "Dar ei vor arata lumii ca asediul trebuie sa inceteze", a spus un oficial palestinian. El a precizat ca protestatarii au fost instruiti sa stea la un kilometru distanta de frontiera si ca vor fi supravegheati de politie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.