Parlamentul Republicii Srpska ameninta cu independenta unilaterala.

Legislativul de la Banja Luka, capitala de facto a Republicii Srpska, ameninta cu un referendum popular in care populatia sa se exprime pentru independenta.

Referendumul ar putea avea loc daca majoritatea statelor membre ONU vor recunoaste independenta Kosovo sau daca Zagrebul nu acorda autonomie provinciei Srpska, conform Acordurilor finale de la Dayton. Republica Srpska face parte din Bosnia si Hertegovina si este majoritar populata de sarbi.

Parlamentul de Banja Luka a votat o rezolutie in care se afirma ca daca peste 50% din statele membre ONU vor recunoaste independenta provinciei Kosovo, in Republica Srpska se va organiza un referendum unde populatia va putea sa voteze pentru independenta regiunii. Legislativul, format in cea mai mare parte din sarbi, a condamnat independenta provinciei Kosovo, pe care a numit-o "ilegala", si care a dus la "violarea integritatii teritoriale a Serbiei".

"Adunarea Populara a Republicii Srpska considera ca are dreptul de a-si determina pozitia in legatura cu propriului statut legal, prin intermediul unui vot direct, printr-un referendum", se spune in rezolutia adoptata de majoritatea legiuitorilor de la Banja Luka.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.