Bush, aflat la Dar es Salaam, in cadrul unui turneu in Africa, a spus ca Statele Unite vor stabili in curand relatii diplomatice depline cu noua tara, care are o populatie formata majoritar din etnici albanezi."In numele poporului american, recunosc Kosovo ca un stat independent si suveran", a declarat presedintele Bush intr-o scrisoare adresata presedintelui de la Pristina, Fatmir Sejdiu.

"Istoria va dovedi ca a fost o miscare corecta, care va aduce pace in Balcani. Statele Unite sprijina acest demers, pentru ca eu cred ca va aduce pacea", le-a spus Bush reporterilor in Tanzania. El a facut aceasta declaratie inainte de a pleca spre aeroport pentru a incepe cea de-a treia etapa a turneului sau - deplasarea in Rwanda.

Serbia si-a rechemat luni ambasadorul de la Washington pentru a protesta astfel fata de recunoasterea independentei Kosovo. Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a fost cea care a anuntat oficial, luni, ca Statele Unite recunosc noul stat.

Rusia se opune cu fermitate independentei Kosovo, dar Bush a spus ca Statele Unite au pastrat un contact strans cu Moscova, iar recunoasterea noii tari de catre Washington "nu ar trebui sa constituie o surpriza".

Presedintele american a mai spus ca Washingtonul va conlucra cu liderii kosovari pentru a asigura "o tranzitie pasnica si lina".