Cu prilejul funeraliilor Papei, a iesit in evidenta o noua si surprinzatoare relatie intre actualul presedinte american, George W. Bush, si predecesorul sau, Bill Clinton. Air Force One a aterizat, miercuri seara, la Roma cu trei presedinti la bord, Bush junior, Bush senior si Clinton, iar pe parcursul celor trei zile petrecute in Italia, noua troika a fost nedespartita. Au ingenuncheat impreuna langa trupul neinsufletit al Papei, iar joi dimineata, "fostii" l-au insotit pe Bush la intalnirea cu presedintele italian Azeglio Ciampi.

Tot impreuna au participat la receptia de la Villa Taverna, resedinta ambasadorului american, unde s-au intalnit cu un grup de cardinali si episcopi americani, iar seara, trioul prezidential a luat cina in compania premierului Silvio Berlusconi. Cea mai mare surpriza a fost insa invitatia facuta de presedintele Bush tatalui sau si lui Bill Clinton de a participa la briefing-ul zilnic cu serviciile secrete, descris de unul dintre ofi- cialii administratiei, preluat de "Newsweek" drept o discutie exhaustiva pe probleme de politica externa cu Condoleezza Rice si cu consilierul pe probleme de securitate nationala Stephen Hadley.

Bush a vorbit deschis ziaristilor despre decizia de a-i avea pe Clinton si pe tatal sau alaturi la briefing, explicand ca "este foarte interesant de stiut punctul lor de vedere asupra experientelor avute in diferite tari". "Ne-am impartasit o serie de cunostinte. Am discutat mult despre o multime de experiente pe care le-am avut fiecare cu diferiti lideri...".

Surpriza evolutiei acestei relatii vine din faptul ca apropierea publica de Bill Clinton survine dupa ani in sir in care seful administratiei a vorbit de nevoia de a reface onoarea si demnitatea Casei Albe in era post-Clinton. Participarea celor doi fosti presedinti la briefingul cu CIA este semnalul clar ca acestia sunt readusi pe orbita Casei Albe, cum remarca "Washington Times".

Aceasta, dupa un prim mandat in care Bush s-a ferit sa faca public si faptul ca, uneori, se consulta, in probleme de politica externa, cu tatal sau, nemaivorbind de faptul ca acum apare in scena Bill Clinton.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.