Serbia isi va folosi toate mijloacele economice, politice si diplomatice pentru a evita secesiunea Kosovo, dar nu va face uz de forta, a declarat ministrul sarb de externe, Vuk Jeremici, intr-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, informeaza NewsIn.

Jeremici a avertizat, in sedinta desfasurata cu usile inchise, ca independenta provinciei ar fi "un dezastru de proportii de neimaginat" si zeci de alte teritorii separatiste din lume ii vor urma exemplul. "Stim cu totii ca sunt zeci de Kosovo in toata lumea, care abia asteapta ca secesiunea sa fie legitimizata", a precizat Jeremici.

"Vom lua masuri diplomatice, politice si economice pentru a impiedica si inversa acest atac direct si neprovocat la adresa suveranitatii noastre", a declarat ministrul sarb.

Seful diplomatiei sarbe a repetat promisiunile anterioare conform carora Belgradul nu va recurge la forta pentru a pastra intre granitele sale provincia cu populatie majoritar albaneza care isi va declara probabil independenta duminica. El a precizat ca tara si Rusia considera independenta drept o incalcare a dreptului international si nu o vor recunoaste niciodata, cerand Consiliului sa o impiedice.

La randul sau, ambasadorul rus Vitali Ciurkin, a avertizat Consiliul ca impactul secesiunii va pune "un pericol real de violente interetnice si va intensifica activitatile extremiste in Kosovo si in Balcani in general". El a mai adaugat ca o mare parte din sarbii kosovari ar putea parasi provincia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.