Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declara ca NATO este interesata ca si Romania sa fie aparata de un scut antiracheta, insa precizeaza ca o decizie nu a fost inca luata si ea depinde de materializarea scutului american pe continentul european.

"Nu exista state de categoria A sau B in NATO, prin urmare scutul antiracheta este o discutie relevanta pentru NATO, dar nu suntem in faza finala a procesului de decizie", a mai adaugat acesta, anunta NewsIn.

"Daca planurile SUA devin realitate, acest lucru va avea consecinte asupra NATO, pentru ca scutul nu va acoperi toata Europa continentala si stiu ca aceasta este o discutie relevanta in Romania", a explicat secretarul general al NATO.

NATO doreste ca sistemul american antiracheta sa fie completat printr-un sistem de aparare european, iar cele doua sisteme sa fie interconectate. Romania, care nu este protejata de scutul american din Polonia si Cehia, considera necesara initiativa americana de instalare a scutului antiracheta in Europa de Est, dar s-a alaturat statelor care sustin competarea acestuia cu un scut al NATO, care sa ofere protectie si sud-estului Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.